Българско Овчарско Куче

Българско Овчарско Куче

Българско Овчарско куче е известно в цял свят със своите работни качества и с внушителния си външен вид. Българското Овчарско куче се нарича също така и Каракачанска овчарка и това наименование на породата се употребява по-често.

История на Българско Овчарско куче

Историята на Българското Овчарско куче започва още по времето на прабългарите, които според исторически свидетелства са пристигнали заедно с тях. Смята се, че овчарките на прабългарите са се кръстосвали с древноримските молоси, които са били известни с едрото си телосложение. По онова време кучетата от тази порода са се използвали за пазене на стадата от хищници или разбойници, както и за охрана на хората. Оттогава до днес Българското Овчарско куче, наричано в народа Каракачанка, се използва предимно за охрана. Достатъчно е това едро куче да излае, за да всее респект във всеки, който би се опитал да наруши спокойствието му или да проникне в охраняван от него обект.

Стандарт на Българско Овчарско куче

Българското овчарско куче достига до 75 сантиметра височина и 57 килограма. Главата на кучетата от тази порода е масивна, муцуната е широка и не се заостря. Носът може да е черен или със светъл цвят - това зависи от цвета на козината. Шията на Българското Овчарско куче е с провиснала кожа. Горната устна на Българското Овчарско куче е леко провиснала. Зъбите са големи, челюстите са добре развити. Ушите са клепнали, със заоблени краища и са прилепнали към главата. Очите са винаги тъмни и с бадемовидна форма.

Крайниците на Българското Овчарско куче са с добре развита мускулатура. Лапите са масивни и кръгли. Гръдният кош на кучетата от тази порода е много добре развит. Козината на Българското Овчарско куче е дълга и гъста. Допустими са различни видове оцветяване на козината, като основният цвят винаги е бял, а по него има петна в един или два цвята. Раждат се и напълно бели Български Овчарски кучета. Опашката на Българското Овчарско куче е дълга, покрита е с гъста козина и обикновено е спусната надолу. При възбуда на кучето обаче опашката може да се завие над гърба.

Каракачанска овчарка

Грижи за Българско Овчарско куче

Поради едрия си размер и активния си начин на живот Българското Овчарско куче ще се чувства най-добре, ако живее на двор. То може да бъде отглеждано и в апартамент, стига да му се осигурява достатъчно време за разходки. Козината на Българското Овчарско куче изисква всекидневно разресване, за да не се сплъсти. Българското Овчарско куче не трябва да се къпе по-често от три-четири пъти в годината, за да не се увреди козината му. Не трябва да се забравя фактът, че Българското Овчарско куче е служебно куче, създадено за да помага на овчарите да опазват стадата си и да охранява имуществото им.

Затова нищо не радва така Българското Овчарско куче, както възможността да е полезно и в същото време да изразходва енергията си. Добре е да играете редовно с кучето от тази порода, за да може по този начин да се замести желанието му за работа. Ако Българското Овчарско куче не се движи всеки ден, това може да доведе до атрофия на мускулите. Въпреки че много хора гледат Българско Овчарско куче на верига в двора, това не се препоръчва за кучетата от тази порода, тъй като може да създаде у тях озлобление. Козината на Българското Овчарско куче го пази от студ, но в жегите то не се чувства много добре.

Обучение на Българско Овчарско куче

Българското Овчарско куче се поддава лесно на обучение и дресировка поради вродената си интелигентност и желанието да угоди на стопанина си. Препоръчва се обаче обучението на Българско Овчарско куче да се провежда от човек, който има опит с тази порода. Тя изисква търпение, а също така и лидерски качества, тъй като е склонна да се опита да доминира дори над стопанина си. Понякога Българското Овчарско куче може да се заинати и да не иска да изпълнява дадена команда, дори преди това да я е изпълнявало перфектно. В такива случаи трябва да се прояви търпение и да не се наказва кучето физически, тъй като това може да се отрази негативно на психиката му.

Хранене на Българско Овчарско куче

Българското Овчарско куче има нужда от солидно количество висококачествена храна, за да има здрави кости, добре развита мускулатура и гъста козина. Можете да храните Българското Овчарско куче със специализирани храни от премиум клас, които да са с високо ниво на протеини. Може да изберете и хранене с натурални продукти, като трябва да знаете, че над 70 процента от менюто на това красиво куче трябва да представлява месо и месни субпродукти, препоръчително термично обработени. Допустимо е да се дава смляно сурово месо на Българското Овчарско куче, но е по-добре, ако преди това съвсем леко го запечете.

Можете да давате на Българското Овчарско куче извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, зеленчуци, зърнени храни. Не се препоръчва да храните Българското Овчарско куче с прясно мляко, захарни и тестени изделия, гореща и ледено студена храна, пушени меса, свинско и овче месо. Можете да давате на Българското Овчарско куче месен бульон, телешки кокали, хрущяли, пилешки шийки. Не се допуска даването на тръбни кокали на Българското Овчарско куче. Препоръчва се кучетата от тази порода да се хранят два пъти дневно, за да се избегнат проблеми с храносмилателната система. Ако Българското Овчарско куче изяде накуп цялата храна, която му се полага за деня, ще му се наложи да полежи поне два часа преди разходка, за да се избегне евентуално превъртане на стомаха при по-рязко движение от страна на животното.

Заболявания на Българско Овчарско куче

Българското Овчарско куче е изключително здраво животно. Не са известни заболявания, които да са генетично обусловени за тази порода. Въпреки това обаче някои кучета от породата Българско Овчарско куче могат да страдат от ушни или очни инфекции, които могат да бъдат предотвратени при добри превантивни грижи за здравето на животното.

Любопитни факти за Българско Овчарско куче

Каракачанка

Руският президент Владимир Путин е горд собственик на великолепен мъжкар от породата Българско Овчарско куче. През 2010 година той получи кученце като подарък от Бойко Борисов. Тъй като не могъл да измисли оригинално име за кучето си, Путин се обърнал към руснаците, за да му помогнат, тъй като не искал любимецът му да се казва Балкан. Кръстник на кучето станал петгодишния Дима Соколов, който кръстил кученцето Бъфи. Президентският любимец е станал причина за появата на много породисти кученца.

Зрението на Българското Овчарско куче е много добре развито и в комплект с великолепното му обоняние му помага да взима адекватни решения дори в критични ситуации. Българското Овчарско куче се е развивало през вековете до такава степен, че само да взима решения, когато това се налага.

Българското Овчарско куче може да се сприятели с други кучета или животни, но само ако е израснало с тях от малко. Много е трудно за мъжко куче от тази порода да приеме друго мъжко куче.

Малките кученца от породата Българско Овчарско куче приличат на малки пухкави мечета. Въпреки умилителния си вид обаче те от ранна възраст проявяват твърдост на характера, затова е важно още от началото да им се покаже кой е лидерът. В противен случай малката Каракачанка може да налага изпълнение на своите капризи когато порасне, само защото сте й позволявали това в крехка възраст.

Недостатъци на Българско Овчарско куче

Българското Овчарско куче може да прояви агресия към непознати, за да се опита да предпази семейството на стопанина си. Затова не се препоръчва кучетата от тази порода да бъдат оставяни свободно в дворно място, докато няма никой, който да ги наглежда. Ако Българското Овчарско куче не е социализирано от малко или е прекалено разглезено, то може да прояви агресия не само към непознати, но дори към собствения си стопанин. Това често се случва, когато кучето от тази порода се отглежда в апартамент, а не на двор. Българското Овчарско куче може да прояви агресия към други кучета, както и към други животни. Българското Овчарско куче е склонно да лае по непознати и да ръмжи, което може да се стори неприятно на съседите ви, ако живеете в блок.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати