Отглеждане на Уипет вкъщи

Уипет

Уипет или английска хрътка е порода кучета, чиято родина е Великобритания. Там тези грациозни четириноги се развъждат от деветнадесети век.

Според кинолозите тази разновидност се е получила, след като са били кръстосани грейхаунд и териер. Полученото поколение се отличавало с много бързи и ловки движения. Това станало причина палето да се използва често в кучешки надбягвания.

Освен със своите спортни качества кучето е известно с доста слабото си, елегантното тяло. Туловището е покрито с много къса, гъста и добре прилепнала към кожата козина. Космената покривка може да бъде различна.

Срещат се екземпляри, обагрени в основно в черно, бяло, синьо, бежово, червеникаво и др. Познати са и петнисти уипети. Представители на тази порода имат среден размер - те са високи между 44 и 56 сантиметра, теглото им варира от 11 до 21 килограма.

Заради своя приятен темперамент тези кучета са и предпочитани домашни любимци. Те са активни, интелигентни, забавни и приятелски настроени. Уипетите бързо се привързват към стопаните си и обичат тяхната компания.

Те могат да бъдат дресирани успешно, но са доста чувствителни и понасят тежко грубото отношение. Ето защо са подходящи най-вече за търпеливи и мили хора. Агресивните и избухливи личности трудно биха се сработили с този красавец.

Отглеждане на уипет в къща

Уипет е доста енергично и подвижно куче, което е създадено, за да препуска на свобода. При кучешки надбягвания то може да развие скорост от 160 километра в час. Както сами се досещате, това е доста силна предпоставка животното да се отглежда на свобода в къща с много голям двор.

Ако се нуждаете от страховит охранител обаче, уипетът би ви разочаровал. Тези кучета в никакъв случай не могат да се нарекат враждебни и рядко лаят. Ето защо по-добре да заложите на породи, доказали при охраняването на имоти, например немска овчарка, ротвайлер или доберман.

Кучетата от тази порода са със сравнително добро здравословно състояние, но могат да бъдат уязвими към много ниски температури. Този факт трябва да се вземе предвид най-вече през зимните месеци. Хубаво е през този период на кучето да му се осигури по-топло убежище. Дъждовете също оказват неблагоприятно влияние на четириногото.

Отглеждане на уипет в апартамент

Апартаментът и малките жилища без градина определено не са най-подходящото място за този енергичен спринтьор. Ако се наложи кучето да се отглежда в такива условия, без да е извеждано достатъчно често, то буквално ще се побърка, но заедно с това може да побърка вас и вашите съседи.

Един неизразходвал енергията си уипет може да се превърне в същински ураган. Пригответе се кучето да разхвърля дрехи и обувки, както и да събори всичко, до което се докопа. За да не се стигне дотам, трябва да го извеждате навън поне три пъти дневно, като разходките трябва да с продължителност минимум един час.

Водете кучето в парка или на други заградени места, където да може да тича свободно. Осигурявайте му и други изморителни игри, така че да успее да изхаби нестихващата си енергия. Когато извеждате животното навън през студено или дъждовно време, е необходимо да му обличате специални дрехи за кучета.

Тези песове ще се чувстват чудесно да придружат стопанина си по време на джогинг или да тичат след него, когато той кара колело или скутер. Въобще те са идеален избор за личности, които често спортуват и са най-възможно най-лошият домашен любимец за хората, които предпочитат удобния и заседнал живот. Пенсионерите също биха се справили много трудно с това активно куче.

Кученце Уипет

Все пак уипет има и своите предимства. Той не оставя чак толкова паднали косми след себе си, така че е за предпочитане пред други породи, чието отглеждане в апартамент изисква по-щателно почистване.

Уипет и други домашни любимци

Уипетът е социално и добронамерено куче, което обича да играе със себеподобни. Агресията не е никак присъща на тези палавници, така че рядко можете да ги видите да ръмжат в присъствието на друг пес, а още по-рядко да го нападнат.

Те обаче имат остатъчни ловни инстинкти и не е изключено да възприемат някое дребно животинче за дивеч. Така че всички зайчета, порчета, хамстери и други подобни гризачи трябва да стоят настрана от уипетите.

Уипет и дете

Представителите на тази порода се привързват много лесно към своите стопани и техните деца. Те са отнасят приятелски с цялото семейство и обожават да си играят с най-малките му членове. Към непознати хлапета също са приятелски настроени, а дори и да не се сприятелят на момента, биха проявили резервираност, но в никакъв случай агресия.

Уипетът не е подходящ компаньон за невръстни малчугани, тъй като може да ги бутне неволно, докато лудува или да ги изплаши. Когато около кучето има такъв мъник, двамата не бива да остават без надзор на възрастен.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати