Отглеждане на Лагото Романьоло вкъщи

Лагото Романьоло

Лагото романьоло е порода кучета, чиято родина е Италия. Смята се, че тя е предшественик на пудела и португалското водно куче. Някога те са използвани предимно за лов на пернат дивеч, но днес са предпочитани домашни любимци и търсачи на трюфели.

Заради очарователния си външен вид са ценени кадри в киноложките изложби. Представителите на породата имат гъста, средно дълга и силно накъдрена козина. Тя е обагрена в бяло, кафеникаво, почти черно или червеникаво. Размерите на кучето са сравнително компактни-ръстът му варира между 35 и 50 сантиметра, а теглото му рядко надхвърля 16 килограма.

Лагото романьоло е интелигентно, приветливо и схватливо куче, което лесно се поддава на обучение. Това неговото качество е много ценно, тъй като позволява да животното да бъде отглеждано и от неопитни стопани.

Палето много бързо се привързва към господаря си и обожава да бъде поощрявано от него. Интересното при тази порода е, че цени повече ласкавото отношение, отколкото награждаването с кучешки лакомства.

Отглеждане на лагото романьоло в къща

Отглеждането на кучето в къща с голям двор би му повлияло чудесно. То е доста пъргаво и подвижно и би оценило възможността за тичане и подскачане. Както стана ясно вече, представителите на тази порода са известни като кучета за трюфели, така че ако имате възможност да водите кучето в гората, то ще се чувства полезно.

Ако нямате време за подобни приключения, можете да отглеждате лагото романьоло като класическо дворно куче. Силно развитият слух на кучето и неговата подозрителност към непознати хора го превръщат в много наблюдателен охранител. Но все пак то не разполага със злобата и хъса на други по-агресивни охранители като доберманите и питбулите.

Куче Лагото Романьоло

Преди да пуснете тези палета в двора си, проверете дали оградата е здрава. Знайте, че тези пухчовци имат много силно обоняние и ако усетят примамлива миризма, биха се измъкнали лесно през някоя дупка и биха тръгнали по нейните следи.

Имайте предвид, че ако отглеждате кучето навън, ще трябва да полагате повече усилия за неговия външен вид. Редовното сресване на козината (поне два пъти седмично) е за препоръчване, тъй като в противен случай ще се напълни с дребни боклучета и ще влоши личната хигиена на кучето. Освен това ще допринесе и завъждането на външни паразити.

Трябва да знаете също така, че лагото романьоло обича да рови, когато надуши нещо. Ето защо не е подходящ за места, където има засети зеленчуци или ценни цветя.

Отглеждане на лагото романьоло в апартамент

Въпреки че апартаментът и въобще тясното жилище не е най-подходящото място за отглеждане на тази порода, нейните представители могат да свикнат с живота там, ако бъдат извеждани навън достатъчно често.

За предпочитане са продължителните разходки от по час. Избирайте паркове, градини и горички. Дори и да не отглеждате животното като куче за трюфели, то пак ще се чувства много добре, ако има възможност да е близо до природата.

Ако решите да отглеждате обучен търсач в апартамент, имайте предвид, че могат да се появят много проблеми. Очаквайте кучето да върши пакости и да се опита да надъвче някоя дреха или мебел. Обезателно дръжте саксиите с цветята далеч от него, тъй като може да ги изрови.

Отглеждане на Лагото Романьоло

Не можем да не споменем обаче, че тази порода освен недостатъци има и предимства. Въпреки пухкава си космена покривка лагото романьоло не е сред кучетата, които отделят много хвърчащи косми у дома, така че е подходящ любимец дори за хората, страдащи от алергии.

Лагото романьоло и други домашни любимци

Лагото романьоло е от песовете, които лесно намират общ език с други животни. Те са пъргави и игриви и лесно се сприятеляват. В даден период мъжките екземпляри могат да станат леко раздразнителни, но тези мигове са рядкост и раздразнението отминава много бързо.

Тъй като в миналото тези кучета са били използвани за лов на пернати, когато около тях има кокошки и пуйки или други птици, не трябва да бъдат оставяни без надзор.

Все пак никога не е късно ловните им инстинкти пак да се пробудят. Поради същата причина тези палета не трябва да бъдат срещани отблизо и с дребни гризачи.

Лагото романьоло и дете

Лагото романьоло е куче, което се привързва към малчуганите в семейството и обича да си играе с тях. Към непознати дечица е по-резервирано и му трябва повече време да се отпусне.

Имайте предвид, че въпреки своя кукленски вид лагото романьоло съвсем не е куче играчка и със сигурност няма да му бъде приятно да го третират така. Ако някое дете се отнася по този начин с него, кучето ще се опита да се измъкне от ръцете му и после ще го избягва.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за лагото романьоло.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати