Отглеждане на Исландска Овчарка вкъщи

Исландска овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета-42%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Исландската овчарка е порода кучета, която произлиза от Исландия. Смята се, че се е зародила преди много векове, след като по тези земи са се появили норвежки викинги. След това тези палета стигат и до Великобритания, благодарение на което добиват по-широка популярност.

Селектирането на породата не е съвсем ясно, но се предполага, че кучето има връзка с разновидности като коли, шпиц, уелско корги и различни овчарски кучета. В миналото тези кучета са били отглеждани в качеството си на пазачи, а днес на тях се гледа предимно като на компаньони.

Исландската овчарка има приветлив външен вид. Кучето е високо около 40 сантиметра и тежи между 10 и 15 килограма. Тялото му се характеризира с добре развита мускулатура. То е покрито с гъста, дълга (може и къса) пухкава козина, която го прави голям чаровник. Космената покривка е обагрена в златисто, червеникаво и черно. Обикновено се среща комбинация от два цвята.

Исландската овчарка е активно, пъргаво и весело куче, което обожава игрите и физическата активност. Представители на породата бързо се привързват към стопаните си и се отнасят чудесно с тях. Кучето се поддава на дресировка сравнително лесно, така че е подходящо и за лица, които нямат опит с отглеждането на палета.

Отглеждане на исландска овчарка в къща

Представителите на тази порода са прекалено игриви и жизнени, за да се чувстват добре в тесни пространства. Ето защо те са най-подходящи за отглеждане във ферма или къща с голям двор. Те имат нужда от доста физически упражнения, за да изхабят огромния запас от енергия, който притежават.

Когато се отглеждат навън, тези кучета се възприемат като надзиратели на дома, но трябва да се има предвид, че те не са особено агресивни. От тях може да се очаква да съобщят за приближаващ гост, но не и да се опитат да го нападнат. Ако смятате, че домът ви се нуждае от агресивен охранител, трябва да се насочите към немска овчарка, питбул или друга по-враждебна порода.

Заради гъстата си козина тези кучета не се чувстват много комфортно през лятото. Ето защо трябва да разположите къщичката на вашия домашен любимец на достатъчно сенчесто място. Погрижете се и за наличието на купичка със студена вода около бърлогата на кучето.

Ако отглеждате животното вън, трябва полагате повече грижи за космената му покривка. Ако тя не се сресва редовно, има опасност се спласти и напълни с различни клечки, сламки и треви.

Вземете мерки и по отношение на външните паразити, за да не бъде нападнато животното от кърлежи и бълхи. Обикновено е достатъчна еднократната употреба на специални капки, които действат в продължение на месеци.

Отглеждане на исландска овчарка в апартамент

Исландската овчарка трудно би свикнала с живота между четири стени и ако трябва да пребивава в апартамент най-вероятно няма да се чувства добре. Кучето е доста активно и понякога шумно, така че винаги съществува риск да се появят проблеми.

Порода Исландска овчарка

Все пак, ако по някаква причина се наложи да отглеждате исландска овчарка в градски условия, ще трябва да отделяте доста време за разходки навън и за извършване на физически упражнения.

Ако сте сред почитателите на джогинга и дългите разходки, много бързо ще се сработите с вашия домашен любимец, но ако сте от по-мързеливите натури, трудно ще свикнете с активността на животното.

Освен това трябва да се обърне внимание и на факта, че четириногото мрази да бъде разделяно от своя стопанин. Ето защо, ако си позволите да го оставите у дома само за няколко, се пригответе то да предизвика истински апокалипсис.

Могат да се появят проблеми и с козина на кучето, тъй като в даден момент ще забележите, че тя е навсякъде. Освен това може да се окаже опасна за хората, които са предразположени към алергии.

Исландска овчарка и други домашни любимци

Подобно на голдън ретривърите исландската овчарка е доста приветливо и добронамерено пале, което лесно се сприятелява с различни животни.

Тя много рядко влиза в конфликт и като цяло е настроена повече за игри и закачки. Когато животното е добре социализирано то може да понася присъствието на котки и други по-дребни животни.

Разбира се, не трябва да забравяме, че всяко куче има свой собствен характер, така че преди да си направите крайните изводи за вашето пале, трябва да проверите внимателно как понася присъствието на други представители на животинския свят.

Исландска овчарка и дете

Исландската овчарка е игриво и любвеобилно пале, което бързо свиква с децата. Кучето обича да прекарва време с хлапетата и е готово да се включи във всяко приключение.

То е идеалният компаньон да деца, които знаят как да се държат с едно куче. За прекалено малки малчугани обаче не се препоръчва, тъй като те трудно биха разбрали защо не бива да скубят и щипят животинчето.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати