miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Акбаш вкъщи

Отглеждане на Акбаш вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k729
Порода Акбаш
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Акбаш е порода кучета, водеща началото си от Турция. Предполага се, че тя е селектирана по тези земи още преди много векове, като най-вероятно във вените на кучетата тече кръв на мастифи и хрътки.

Още от Древността акбашите се използват като работни кучета. С мощното си тяло и сериозен темперамент тези кучета са се доказали като отговорни охранители на стада, пазачи на имоти и верни компаньони. Представителите на тази порода са успявали да опазят от вълци не само овце и кози, но дори коне, лами и щрауси.

Акбашът може да достигне височина от 75 сантиметра, а теглото му често надминава 50 килограма. Тялото на кучето е мощно, с добре развита мускулатура. То е покрито със сравнително гъста козина, която може да бъде и дълга, и къса. Обагрена е в бяло.

Акбашът е добронамерено, послушно, емоционално и много лоялно към собственика си куче, което е създадено, за да изпълнява задачи.

Заради изключителната си чувственост и свободолюбивост обаче е склонно да проявява своеволие в ранна възраст. Но с подходящото възпитание то успява да разбере как трябва да се държи.

Отглеждане на акбаш в къща

Акбашът е куче, което ще се чувства най-добре, ако може да живее във ферма, където да охранява стада с добитък. Но това съвсем не означава, че той не е подходящ и за дворно куче. Постъпил на двора, ще оглежда за натрапници и ще сигнализира за тях.

Имайте предвид, че дори и кучето да бъде отглеждано на открито, то пак ще има нужда от внимание и изпълняване на команди и задачи. Тези четириноги имат естествена нужда да са в помощ на човек и ако не изпълняват никакви задължения, няма да се чувстват щастливи.

Тъй като могат да достигнат забележителни размери, е добре, когато ги отглеждате свободни на двора, домът ви да е заобиколен от висока ограда.

В противен случай могат да прескочат ниските ограждения и да се озоват навън. Въпреки че представителите на тази порода нямат навика да нападат хора без причина, те винаги могат да изплашат някого и да ви навлекат проблеми със съседите.

По отношение на климата кучето няма кой знае какви предпочитания. За да се чувства приятно вашият домашен любимец, е достатъчно да му осигурите голяма кучешка къщичка, в която да се крие при нужда.

Тя трябва да се разположена нито на прекалено слънчево място, нито на прекалено сенчесто. През лятото около нея винаги трябва да има студена вода, за да се разхлаждат дългокосместите екземпляри.

Акбаш

Отглеждане на акбаш в апартамент

Независимо от гигантските си размери това куче може да се адаптира и към по-малки жилища, тъй като не е от най-енергичните и игриви песове. За разлика от дребосъци като джак ръсел териер той няма нужда да тича толкова много и да му се измислят всевъзможни игри и забавления.

Това го прави подходяща порода за хората, които не са почитатели на спорта и дългите разходки. Дори и две кратки излизания на ден ще осигурят спокойствие на вашия огромен приятел. Разбира се поради големите си размери винаги има опасност кучето неволно да бутне някакъв предмет отнякъде и да го счупи.

Друга особеност на кучето, която може да породи проблеми, е падащата му козина. От друга страна, животното е подходящо за отглеждане в апартамент поради факта, че няма силна естествена миризма, каквато е присъща за други негови родственици.

Акбаш и други домашни любимци

Акбаш е сред кучетата, които с малко човешка помощ могат да се научат да се държат добре с останалите домашни любимци, включително други кучета и котки. Когато се отглежда като овчарско куче, то наглежда поверените му добичета и дори може да прояви майчински инстинкт.

При акбаши, които не се третират като пастирски кучета, е много важна социализацията. Ако върху нея не е поработено достатъчно, кучето ще изпитва трудност при общуването с други представители на животинския свят и ще ги допуска по-трудно до себе си.

Акбаш и дете

Всеобщо мнение е, че акбашът е добронамерено и приветливо същество, което може да изпълни чудесно ролята на компаньон. Въпреки че това куче не е сред най-активните, то би се радвало да прекарва време с децата и да става обект на техните ласки.

Същевременно песът не просто ще си играе с тях, но ще ги и наблюдава. При наличие на опасност този великан ще направи всичко възможно, за да защити детето.

Все пак трябва да се има предвид, че прекалено малки деца не трябва да се оставят съвсем сами в компанията на кучето, тъй като съществува риск да не разберат правилно неговите емоции и да се изплашат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати