miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Западносибирска Лайка вкъщи

Отглеждане на Западносибирска Лайка вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k737
Западносибирска Лайка
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Западносибирска лайка е порода кучета, която произлиза от Русия и е силно разпространена там. Тя бива ценена не само заради своята външна красота, но и поради безспорните работни качества, които притежава.

Върху селектирането на породата започва да се работи по-сериозно през деветнадесети век и през двадесетото столетие тя официално е факт. В резултат на премислено кръстосване се добива куче, което е отличен спътник, охранител и ловец.

Изявените ловни качества на кучето станали причина то да се предпочита при преследване както на дребен, така и на едър дивеч. Тези енергични четириноги с лекота преследвали птици, диви свине, мечки и чифтокопитни животни.

След като ловът на диви животни понамалял, хората започнали да третират западносибирската лайка и като домашен любимец. Благият темперамент на кучето и приятните му външен вид бързо го превърнали в ценен член на много семейства.

Представителите на тази порода имат хармонично развито тяло, създадено, за да се справя с всякакви физически и климатични предизвикателства. Кучето достига височина от 50-58 сантиметра, а теглото им възлиза на около 25 килограма.

Туловището е покрито с плътна, къса, мека козина, която успешно го предпазва от неблагоприятни климатични условия. Обагрянето на космената покривка е различно - бяло, червеникаво, сиво, черно. Срещат се и така нареченото оцветяване сол-пипер.

Куче Западносибирска Лайка

Кучетата от тази порода са енергични, хитри и ловки. Те бързо се привързват към стопанина си и му остават предани завинаги. Поддават се дресировка, като усвояването на команди се случва сравнително лесно. Те не са никак капризни и могат да бъдат отглеждани в разнообразна среда.

Отглеждане на западносибирска лайка в къща

Западносибирската лайка е порода, която е предназначена предимно за лов. Но когато кучето не се отглежда с такава цел, а се пусне свободно в двора на къща, то много бързо влага цялата си енергия в охраняване на даден имот.

Въпреки че представителите на тази порода не са известни с агресията си към хората, те са достатъчно подозрителни, че да не оставят дома ви без надзор. Но определено не можете да очаквате от тях, че ще проявят същата враждебност към непознати, каквато е присъща на породи като питбул и ротвайлер.

При много от северните породи кучета съществува проблем с приспособяването към високи температури. Както знаят любителите на чау чау, самоед и шпиц, тези четириноги по-трудно се справят с горещините и затова за тях трябва да се полагат специални грижи през лятото.

При западносибирската лайка обаче не се наблюдават такива трудности благодарение на космената покривка на кучето. Разбира се, не можем да пренебрегнем факта, че през зимата кучето ще се чувства по-приятно, тъй като самата порода предполага живот при ниски температури.

Когато отглеждате кучето на двора, освен купичката с вода и храна, трябва да му се осигури и бърлога. Тя може да бъде както класическата кучешка къщичка, така и импровизиран кучешки дом. Идеята е животното да разполага със скривалище, от което ще има нужда понякога.

Отглеждане на западносибирска лайка в апартамент

Въпреки че по-голяма част от ловджийските кучета трудно се приспособяват към живота в градска среда, западносибирската лайка демонстрира завидна издръжливост и гъвкавост. С помощта на редовни и продължителни разходки животното бързо ще свикне с уюта на по-малкото жилище.

Западносибирска Лайка и Дете

Добре е разходките да се осъществяват не само по улицата, но и в паркове и градини. Кучето винаги би оценило излета на планина и похода в гората. Всеки досег с природата е добре дошъл за западносибирската лайка.

Куче, което е успяло да изхаби енергията си, няма да създава проблеми у дома и ще се превърне в чудесен и послушен компаньон, който кротко ще лежи до вас на дивана.

Когато отглеждате четириноги от тази порода в апартамент, няма да е достатъчно да си набавите стандартното кучешко легло. Песът, който има нужда от скривалище понякога, ще оцени много повече своеобразната бърлога, направена от подръчни средства, отколкото такъв артикул.

Западносибирска лайка и други домашни любимци

Когато западносибирската лайка е дресирана с ловни цели, тя е склонна да прояви агресия към всякакви движещи се кокошки, патици, пуйки и други пернати. Зоркото ѝ око не би подминало лесно дори и по-едри добичета като кози и овце. Към други кучета те рядко проявяват враждебност.

Същевременно, ако кучето не е израснало сред ловна дружинка, а е било третирано като домашен любимец, то успява да надмогне ловните си инстинкти. С повече социализация тази порода проявява разбиране към котки и селскостопански животни.

Ако отглеждате гризачи като зайчета и хамстери обаче, трябва да ги държите далеч от кучето, тъй като то би могло да ги нарани и без да ги смята за плячка.

Западносибирска лайка и дете

Като цяло западносибирската лайка е добронамерена към хората. Кучето обича да прекарва време с децата и да си играе с тях. Търпеливи и грижовни, тези четириноги не биха наранили малчуган.

Те са приятна компания за деца над 6-годишна възраст, които лесно биха възприели как да се отнасят правилно към домашните си любимци.

Оставянето на по-малки дребосъци сами с кучето не се препоръчва, тъй като при тях винаги могат да се появят непредвидени ситуации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest