Отглеждане на Пули вкъщи

27.05.2015
Куче Пули

Пули е унгарска порода кучета, която съществува от векове. Предполага се, че тези удивителни четириноги са наследници на палета, подвизавали се през девети век.

Не е напълно ясно кои са точните участници в селектирането на пули, но е сигурно, че това това са едни от първите овчарски кучета, които познаваме днес. Смята се също така, че породата е предшественик на пуми-разновидност, която също се цени заради пастирските си качества.

Освен че е най-популярното овчарско куче в родината си, пули е и палето с най-атрактивен външен вид, напомнящ за прическата на Боб Марли. Най-големият отличителен белег на кучето е неговата козина, разпределена в добре усукани, дълги кичури, обагрени в бяло, черно, сиво или кафеникаво. Те започнат да се увиват, още докато кучето е на няколко месеца и не се разресват по-нататък.

И въпреки че за собствениците на четириноги като самоед, померан и чау чау това е направо немислимо, именно тази особеност на животното се цени най-много по време на киноложки изложби.

Що се отнася до тялото на кучето, то е хармонично развито, силно, но не прекалено голямо. Пули достига височина от 40-45 сантиметра и тегло от 13-15 килограма.

Пули е умно, уравновесено и възприемчиво куче, което позволява да бъде дресирано. То лесно свиква със собственика си и няма проблеми да изпълнява неговите команди. Тези кучета притежават всички характерни черти на повечето овчарски кучета, но имат по-компактни размери, което ги прави подходящи за отглеждани в различни условия.

Отглеждане на пули в къща

Пули е куче, което ще се чувства добре, ако бъде отглеждано във ферма или къща с просторен двор. По начало тази порода е създадена за извършване на физически упражнения, така че нейните представителите със сигурност биха оценили всяка една възможност за разходка и тичане.

Пули има добродушен нрав, но определено гледа под лупа всеки непознат човек, изпречил се на пътя му. При наличието на такова куче в дома си, можете да сте сигурни, че има кой да се грижи както за сигурността на имота ви, така и за вашата. Освен това пули никога не лае случайно, което го прави дискретен охранител.

При отглеждане на това куче навън обаче определено ще имате доста грижи, свързани най-вече с поддръжката на неговата необикновена прическа.

Сами се досещате, че в тази своеобразна раста лесно попадат листа и какви ли не боклучета, които трябва да бъдат отстранени на момента. Ако не сте достатъчно наблюдателни и стриктни в почистването на кичурите, ще навредите не само на прическата на домашния си любимец, но и на неговата хигиена.

Друга особеност на пули е, че то обожава водата. Ако разполагате с басейн обаче, по-добре да не позволявате на четириногото да се къпе в него, защото мокренето също повлиява негативно фризурата му.

Налага се да се полагат повече усилия за изсушаването на животното. Понякога е необходима и употребата на сешоар, но най-добре би било, ако кучето изсъхне при силно слънце и умерен вятър. Пълното изсушаване на козината със сешоар отнема 5-6 часа, а съхненето на слънце продължава повече от един ден.

Отглеждане на пули в апартамент

Сравнително компактните размери на кучето, както и неговият спокоен нрав позволяват то да бъде отглеждано в апартамент. Ако бъде разхождано редовно, тясното пространство не би повлиявало на неговото развитие.

Пули има благ нрав и е силно привързано към своя стопанин. То приема много тежко дългите раздели с него и това повлиява на неговия темперамент.

Още по-тежко му се отразяват самотните престои в затворени пространства. Ето защо, ако желаете да се сдобиете с такъв домашен любимец, трябва да сте готови да го вземате с вас навсякъде.

Оставянето в кучешки хотели също не се отразява благоприятно на четириногото и то е склонно да изпадне в депресия и да спре да се храни.

При отглеждането на кучето в апартамент отново трябва да се полагат същите грижи за неговата козина, както и при отглеждането в къща.

Само че тук се появява вероятността четириногото да внесе в дома ви всичко това, което е успяло да се закачи за необикновените му кичури.

Така че, ако идеята да чистите постоянно листа, сламки и всякакви други отпадъци не ви допада, определено това не подходящото за вас куче.

Пули и други домашни любимци

Като цяло кучетата от тази порода се разбират с други песове. Работни кучета често действат в екип с други палета, като дори се допълват взаимно.

Разбира се поведението на дадено пули към друго куче зависи от много фактори, така че не бива да ви учудва, ако попаднете на изключение.

Отношението на кучето към котките и други по-малки животинки също не е еднакво. Възможно е или да не ги забележи изобщо, или да се опита да си поиграе с тях и неволно да ги нарани.

Пули и дете

Както вече установихме, пули има благородна същност и спокоен темперамент. Когато попадне в дадено семейство, кучето се привързва не само към родителите, но и към децата.

Игривия нрав на кучето го правят подходящ компаньон за деца, а неговата загриженост и съобразителност го превръщат и в бавачка.

Въпреки това тази порода не е много подходяща за прекалено малки деца, тъй като има опасност те често да скубят кучето, което със сигурност няма да му е приятно.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати