miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Мексиканско Голо Куче вкъщи

Отглеждане на Мексиканско Голо Куче вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12596
мексиканско голо куче
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Мексиканското голо куче е рядко срещана порода кучета, която е позната на човечеството още от Древността. Предците ни смятали, че тези кучета имат лековити способности.

Когато се разболявали от някакво заболяване, ацтеките поставяли мексиканското голо куче върху тялото си. Днес палето не се отглежда с такива цели, а най-вече като домашен любимец.

Мексиканските голи кучета се отличават с почти безкосместото си тяло - черта, по която много напомнят на котката от порода донски сфинкс. Освен напълно гладки кутрета се срещат и такива, при които е налице едва забележима фина космена покривка.

Друг отличителен белег при породата е образуването на леки бръчки само на някои места по тялото. Окраската на животното е различна, но преобладават сивите, черни и кафеникави екземпляри.

Мексиканското голо куче може да е с различна големина. Обикновено височината му достига от 23 и 76 сантиметра. Теглото варира между 2 и 25 килограма.

Палетата от тази порода са мили и добронамерени същества, които лесно се привързват към стопаните си. Те са отлични компаньони, които приемат тежко раздялата със своите господари. Податливи са на обучение, но се изисква да бъдат дресирани с кучешки лакомства, а не със силови методи.

Отглеждане на мексиканско голо куче в къща

Мексиканското голо куче е подходящо за отглеждане в къща, само че превръщането му в класически дворен пазач никак не е за препоръчване. Това куче е изключително чувствително и отделянето от стопанина му за повече от няколко часа го натъжава.

Освен това престоят му навън би могъл да се отрази зле и на здравето на кучето. Заради липсата на козина то е твърде чувствително както към високите, така и към ниските температури.

Неговата голота налага през лятото да бъде щадено от силното слънце и мазано със специална слънцезащитна козметика. През зимата пък се налага да бъде обличано с дрехи за кучета, за да не измръзне, докато е навън.

Мексиканското голо куче не се нуждае от толкова сериозно физическо натоварване, ето защо дори и няколко минутните разходки в двора на къщата са му напълно достатъчни.

Дори и да не живее постоянно на двора, това кучето също се вживява като охранител на семейството, така че бъдете спокойни, че си имате съвестен бодигард.

Отглеждане на мексиканско голо куче в апартамент

Неголемите размери на мексиканското голо куче, както и сравнително мързеливият му темперамент го правят подходящо за отглеждане в апартамент, както и идеален компаньон на хора, които не си падат по спорта и дългите разходки.

мексиканско голо куче на плажа

Кучето би се чувствало добре в малко жилище, а и стопаните му ще са спокойни, че то не е изложено на вредното влияние на слънцето или ниските температури.

Това е изключително подходяща порода за хора, които страдат от алергии към кучешките косми или стопани, ненавиждащи хвърчащи кучешки косми, които са неразделна част от отглеждането на повечето породи.

Това куче е сравнително спокойно, така че няма да ви навлече главоболия, каквито бихте имали при отглеждането на неспокойни и прекалено енергични кучета като джак ръсел териер например.

Мексиканско голо куче и други домашни любимци

Отношението на мексиканското голо куче към непознатите животни невинаги е еднакво. Понякога може да се страхува от тях и да ги избягва, а друг път да се държи студено и резервирано. Проявата на агресия не е напълно изключена, но все пак е рядко срещано явление.

Трябва да споменем също така, че породата се поддава на социализиране, ето защо отглеждането на кучето от малко с други представители на животинския свят е съвсем постижима цел.

Мексиканско голо куче и дете

Както вече споменахме, представителите на тази порода са добронамерени и мили животни. Те са чудесни компаньони както на родителите, така и на децата.

Биха се радвали да получават внимание и любов от най-малките членове на семейството, а ако са в настроение могат дори да се включат в техните игри.

Към непознати малчугани мексиканското голо куче не се държи така мило. То е по-скоро резервирано и му трябва известно време, докато свикне с новите лица.

Въпреки това представителите на тази порода не проявяват враждебност и ако това се случи, животното най-вероятно е било предизвикано и силно раздразнено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати