Отглеждане на Тибетски Мастиф вкъщи

Тибетски мастиф

Тибетският мастиф е древна порода кучета, които са познати на човечеството от хиляди години. Те са използвани като работни кучета и пазачи в хималайските манастири. Нерядко са се изправяли срещу вълци и мечки, като без проблем успявали да ги надвият.

Благодарение на своята пословична издръжливост тези гиганти са успявали да оцелеят в Индия, Тибет и Непал. Въпреки че породата е изключително стара, официално тя е въведена в Европа чак през деветнадесети век.

Тибетските мастифи имат внушителен външен вид и масивно, мускулесто и добре развито тяло. Височината им често може да надхвърли 70 сантиметра, а теглото им е около 80 килограма.

Характерна черта на породата е гъстата, плътна средно дълга козина, която при някои екземпляри се оформя като грива, а при други е по-прилепнала към тялото. Космената покривка обикновено е тъмна и едноцветна. Срещат се и кучета обагрени в ръждиво, сиво, бяло.

На пръв поглед кучето е свирепо и дори страховито, но всъщност с правилна социализация може да се превърне в идеалния член на семейството. Тези кучета наистина са много силни, но в повечето случаи са готови да използват мощта си единствено, за да защитят своя стопанин.

Ето защо животното трябва да бъде обучавано от съвестен господар, който има опит в отглеждането на огромни кучета и да е запознат с естеството на тяхната порода. Обучението на тибетския мастиф трябва да започне, докато четириногото е още съвсем малко, а заедно с това и социализирането му.

Собственикът трябва да покаже на малкото кученце кой е шефът у дома, но в никакъв случай да не прибягва до насилие. Ако възпитанието на кучето се пренебрегне, то няма да може да реагира адекватно и ще се проявява своеволие и агресия.

Отглеждане на тибетски мастиф в къща

Представителите на тази порода задължително трябва да бъдат отглеждани в просторен имот, тъй като те имат нужда от продължителни разходки и много умствени и физически упражнения.

Дори и кучето да бъде оставено свободно на двора, то трябва поне веднъж в седмицата да се извежда на разходка извън двора, за да може да свикне с присъствието на хора и животни и да не проявява враждебност към тях.

Още преди да вземете куче от такава порода в дома си, трябва да сте си осигурили висока ограда. Имайте предвид, че животни с такива размери лесно биха могли да преодолеят ниско заграждение и да се озоват при съседите ви. Сами се досещате, че гигант като този би могъл да изплаши всеки.

Грижите по кучето обаче съвсем не свършват с разхождане и отглеждане в просторна среда. Обърнете внимание, че тибетският мастиф не понася добре прекалено високите температури и влажното време.

Ето защо кучето трябва да има здрава и суха кучешка къщичка, където да се крие при евентуални валежи. Тя трябва да е разположена на сянка, а до нея винаги да имат съд с вода, така че четириногото да може да се разхлажда.

Отглеждане на тибетски мастиф в апартамент

Тибетският мастиф много трудно би могъл да бъде отглеждан в апартамент и въобще в малко жилище, тъй като в такива условия той няма как да изразходва цялата си енергия. Кучето трябва да бъде извеждано на дълги разходки, като е добре през това време да носи намордник.

Куче Тибетски мастиф

Физическите упражнения трябва да започнат, още докато кучето е малко, но в началото не бива да се прекалява с тях, тъй като тялото на малкото пале е доста крехко.

Когато отглеждате кучето в апартамента си, опитайте да му осигурите максимално пространство. Отворете всички врати и задължително тази към терасата. Достъпът на животното до тази част донякъде ще облекчи трудния му престой в жилищния блок.

Отглеждането на тибетски мастиф изисква не само грижи за кучето, но и повече отделено време за почистването на апартамента от кучешки косми. Колкото и да чистите обаче, винаги има шанс да намерите козина на килима си, по дрехите и обувките. Ако смятате, че ще ви дойде до гуша от това положение, по-добре си изберете някое по-скромно животинче като костенурка или хамстер.

Тибетски мастиф и други домашни любимци

Тибетските мастифи могат да приемат равнодушно съжителството с друго куче или дори с котка, ако двете животни са израснали заедно. Ако кучето е било вече с изграден характер, когато в дома е постъпило друго животно, определено ще трябва сериозно да поработите с него, докато свикне с новия член на семейството.

При тези рошави гиганти социализирането е един от най-важните моменти, тъй като така те ще се научат, че няма нищо застрашително при срещите с други представители на животинския свят. Ако кучето не е успяло да се срещне с друго животинче, докато е растяло, има сериозна опасност да реагира враждебно при по-нататъшен контакт с куче или котка.

Тибетски мастиф и дете

Ако имате малко дете и искате да му вземете приятелче, тибетският мастиф не е най-подходящото куче за тази цел. Представителите на тази порода са шумни и диви в игрите си. Те могат неосъзнато да навредят на хлапето, докато подскачат и му се радват. Освен това лесно биват раздразнени от крещящи и тичащи около тях деца.

Ако детето е по-голямо обаче, можете да му обясните как да се държи към кучето. Ако то не го притеснява, докато се храни и не подхожда с резки движения към него, а също и не се опитва да го дразни, тибетският мастиф също ще се държи спокойно.

Независимо дали кучето е малко или пораснало, никога не му се предоверявайте. Избягвайте да го оставяте само в компанията на деца, защото винаги могат да възникнат непредвидени ситуации.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати