miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Керн Териер вкъщи

Отглеждане на Керн Териер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12593
Керн Териер
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Керн териер е порода кучета, която произлиза от Шотландия. Смята се, че има връзка с шотландския териер. Тези сравнително дребни кучета от векове придружават местните жители в техните дела. В началото те са се отглеждали най-вече за лов на видри, лисици, невестулки и други дребни представители на животинския свят.

Но през годините са се изявявали като пазачи и дори кино звезди. Заради своя умилителен вид биват избирани и за домашни любимци. Керн териерът е куче с компактно тяло. То достига височина от около 25-30 сантиметра и тегло от 5-6 килограма.

Негова отличителна черта е гъстата, средно дълга, твърда и доста рошава козина. Тя може да бъде различно оцветена, като преобладават екземплярите, обагрени в сиво, черно и бежаво.

Керн териерът е живо, енергично и много любопитно куче, което подлежи на дресиране. Ако не се възпитава керн териер от малко пале обаче, то може да стане прекалено обуздано, а поведението му да се очертава като непредсказуемо. От друга страна, ако попадне на опитен стопанин, животинчето ще се прояви като мил, верен, игрив и много забавен компаньон. Какви са необходимите грижи за керн териер?

Отглеждане на Керн териер в къща

Керн териерът е куче, което е подходящо за отглеждане в къща, тъй като то е доста пъргаво и жизнено и се нужда от голямо пространство, където да подскача и тича. Това куче обича да лае, така че оставено веднъж на двора, то бързо влиза в ролята на стражар.

Разбира се, от него не може да се очаква, че ще върши същата работа като доберман или питбул, но пък поне ще сте спокойни, че има кой да сигнализира при посещение на натрапници.

Преди да пуснете този рошав чаровник в двора или градината си обаче, трябва да се запознаете с някои правила при отглеждане на керн териер. Куче като това не бива да седи вързано или в клетка, защото това ще повлияе негативно на неговото социализиране.

Същевременно, ако кучето се разхожда свободно из двора, трябва да сте убедени, че оградата ви е напълно здрава, тъй като заради своя ловджийски инстинкт то лесно може да тръгне по следите на някой примамлива миризма и да се измъкне през дупка на оградата.

Ако сте решили да отглеждате керн териер в градината си, имайте предвид, че то обича да копае дупки. Ето защо не се препоръчва на хора, чиято градина е засята със зеленчуци или цветя.

Отглеждане на Керн териер в апартамент

Въпреки своите скромни размери керн териерът не е куче, което би се чувствало щастливо в апартамент. Така че отглеждането на животното в такива условия ще причини дискомфорт както на кучето, така и на вас.

Както вече споменахме представителите на тази порода са доста енергични и имат нужда от продължителни разходки и натоварена програма, за да могат да изхабят цялата насъбрала се в тях енергия. Ако обаче стопанинът е мързелив и не извежда своя керн териер навън, той ще си навлече сериозни неприятности.

Много бързо този малък чаровник ще се превърне в истински дявол и ще побърка както собственика си, така и съседите с неистово лаене. Възможно е също така да надъвче чехлите и обувките или да се опита да изкопае дупка в някоя саксия.

За да се избягват такива неприятни моменти, кучето редовно трябва да бъде извеждано. Поддържането на добрата форма на кучето е важно не само заради неговото спокойствие, но и за здравето на керн териера. Имайте предвид, че тези малки приятели са предразположени към затлъстяване.

Керн териер и други домашни любимци

Ако един керн териер е добре социализиран, той най-вероятно ще може да се разбира с други кучета. Това обаче не важи с пълна силна за мъжките екземпляри, тъй като в определени моменти те са склонни да нападнат други самци.

За жалост, тези кучета не осъзнават колко безпомощни са всъщност и често са готови да влязат в пререкание с други по-едри породи, отказвайки да приемат, че нямат никакъв шанс за победа.

Куче Керн Териер

За отглеждането на керн териерите трябва да се знае също така, че имат склонност да преследват по-малки животни. Така че, ако имате порчета, хамстери, плъхове или чинчили, най-добре ги дръжте далеч от тях.

Керн териер и дете

Социализираният и правилно дресираният керн териер е мил и игрив, така че контактите с децата му носят само положителни емоции. Трябва да отбележим обаче, че става въпрос за малчугани, навършили 6-8 години.

Съжителството на керн териер с дете може да се окаже опасно както за едната страна, така и за другата, защото нито детенцето ще знае как да се отнася с кучета, нито четириногото ще си дава сметка, че с лая си плаши детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати