Отглеждане на Афганистанска Хрътка вкъщи

Отглеждане на афганистанска хрътка в къща

Афганистанска хрътка или така наречената афганска хрътка е древна порода кучета, произлизаща от Афганистан. Въпреки че тези четириноги са познати на човечеството от много векове, едва през деветнадесетото столетие те придобиват по-голяма известност, след като биват пренесени на Запад.

През вековете тези кучета са се доказали не само като отлични пазачи, но и като верни помощници на авджиите по време на лов на зайци, антилопи и друг дивеч. Заради своя интересен външен вид днес все по-често биват избирани и за домашни любимци.

Представителите на тази порода са изключително красиви, грациозни и аристократични животни. Тяхната отличителна черта е козината, която на повечето места, освен при гърба, е дълга и копринено мека.

Тя може да бъде обагрена в жълтеникаво, пясъчно, бяло, черни, кафяво и др. Срещат се както едноцветни екземпляри, така и пъстри. Афганистанските хрътки впечатляват със спортно и много елегантно тяло. Височината им често достига до 70 сантиметра, а теглото рядко надхвърля 30 килограма.

Представителите на тази порода са умни, чувствени, но и много свободолюбиви кучета. Те също се привързват към собственика си, но не са от най-лесните за дресиране поради прекалено свободолюбивия си дух. Ето защо не се препоръчват на хора, които нямат достатъчно опит в отглеждането на кучета.

От друга страна, ако стопанинът подходи с търпение, внимание и упорство, без да прилага насилие по време на дресирането, резултатите няма да закъснеят.

Отглеждане на афганистанска хрътка в къща

Афганистанската хрътка е куче, което се нуждае от доста пространство, където да се разходка и тича. Така че, ако желаете животното да се чувства свободно, трябва да му осигурите къща с голям двор.

Не се препоръчва четириного да се държи вързано или пък в клетка, тъй като това ще повлия на неговия темперамент, който и без друго е променлив и понякога дори непредсказуем.

афганистанска хрътка

Но пък трябва да се има предвид, че кучетата от тази порода често прескачат ниски огради, така че, още преди вашата малка афганистанска хрътка да е пораснала, вече ще трябва да сте оградили дома си със стабилни ограждения. В противен случай кучето може да се озове навън и да си навлечете неприятности със съседите.

Иначе, добрата новина е, че тези четириноги не са по-лоши пазачи от други едри породи като боксер или кане корсо. Пуснати веднъж на двора, те веднага ще влязат в ролята на пазач, готов да следи за нарушения. Те не са от песовете, които лаят без причина, така че определено може да им се има доверие.

Афганистанската хрътка няма някакви изисквания по отношение на климата и поради това лесно се нагажда към различни места. Въпреки това трябва да осигурите на домашния си любимец здрава кучешка къщичка, където да се крие, докато навън вали.

Обърнете внимание, че кучето има специфична козина, която изисква сериозна поддръжка. Ако решите да превърнете вашата афганистанска хрътка в дворно куче, ще трябва да полагате още по-сериозни грижи за нейната грива.

Отглеждане на афганистанска хрътка в апартамент

Въпреки че отглеждането на афганистанска хрътка в апартамент и въобще в тесни помещения не е никак препоръчително, напоследък е все по-често срещано явление. Държанието на кучето в такива условия невинаги е еднакво и зависи основно от това каква дресировка е получило от малко.

афганистанска хрътка куче

Ако неговият стопанин е успял да спечели доверието му и отделя достатъчно време за разходки и физически упражнения на четириногото, кучето може да се прояви като дисциплинирано животно.

Ако обаче са се появили проблеми при дресировката и собственикът не намира за нужно да извежда кучето навън за по-големи интервали, афганистанската хрътка може да се депресира и да демонстрира непокорен характер. Не е изключено и да стори някоя беля вкъщи.

Преди да поканите това куче в апартамента си, трябва да вземете предвид и друга особеност на кучето - хвърчащите косми, които в даден момент ще виждате по килима, в леглото си и дори в храната.

Така че, ако мислите, че това ще ви създава неприятности, по-добре да се откажете от идеята за дългокосмест домашен любимец и да се спрете на животинче като игуана, костенурка или рибки.

Афганистанска хрътка и други домашни любимци

Поведението на тази порода сред други кучета зависи от това до каква степен е било социализирано съответното куче. Ако то не е имало възможност да се среща с други свои събратя, докато е било по-малко, после по-трудно може да осъществи адекватен контакт. Ако пък е било запознато и е спряло да се страхува, успява да контактува с лекота и с други породи.

Относно по-малките животинче като зайчета, котки и морски свинчета кучето може да прояви агресия. Но тя се дължи най-вече на факта, че то възприема подобни мъници за движеща се плячка, която трябва да улови. Ето защо, ако разполагате с такива животинчета у дома, ги дръжте възможно по-далеч от афганистанската хрътка.

Афганистанска хрътка и дете

Въпреки че афганистанската хрътка определено не е от агресивните куче, не трябва да ѝ се има пълно доверие, тъй като е склонна да се държи противоречиво към малки деца, които се опитват да вземат купичката ѝ с храна, или пък опитват да я докоснат по време на хранене. Дори и кучето да е добре социализирано, винаги имайте едно наум и не си позволявайте да оставяте животното само с хлапета.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати