miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Уест Хайленд Уайт Териер вкъщи

Отглеждане на Уест Хайленд Уайт Териер вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12697
Уест Хайленд Уайт Териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Уест хайленд уайт териер, познат у нас и като бял териер, е порода кучета, която изглежда много приветлива и миловидна. Въпреки това в миналото тези кучета са се отглеждали не заради техния външен вид, а с идеята да изгонват мишките, плъховете и другите дребни нежелани представители на животинския свят от мините и фермите. Освен пазачи те са били и ловци на лисици, видри и някои пернати.

Не след дълго обаче мнозина виждат в тези симпатични четириноги идеалния компаньон и ролята на уест хайленд уайт териерът значително се променя коренно. Той започва да става равноправен член на семейството и една от големите звезди в киноложките изложби.

Палето има снежнобяла, сравнително космена покривка, която е дълга около 5-6 сантиметра. Тялото на белия териер не е нито голямо, нито твърде малко. Представителите на породата достига височина от 25-30 сантиметра и тегло от 6 до 8 килограма.

Тези кучета са изключително енергични и пъргави, но невинаги се поддават на дресировка, ето защо не се препоръчват за пръв домашен любимец.

Ако не бъдат обучавани от малки, те могат да станат много своенравни и неконтролируеми. Ако бъде дресирано по правилен начин обаче, кучето може да се покаже като гальовно и мило същество.

Имайте предвид обаче, че уест хайленд уайт териер определено не е от кучетата, които могат да пазят тишина и да стоят безмълвни дълго време, така че не се препоръчват на хора, които имат слаби нерви и не могат да спят, когато около тях се създава шум.

Отглеждане на уест хайленд уайт териер в апартамент

Отглеждането на белия териер в тясно жилище невинаги е лека задача. Макар че прилича на плюшена играчка, това куче съвсем не е такава. Заради своята огромна енергия то се нуждае от повече пространство, където да тича и да извършва различни физически упражнения.

Ако вие не можете да осигурите на животното нужната натовареност, по-добре изобщо да не се захващате с отглеждането на куче, а по-скоро трябва да се задоволите с някоя пухкава писана като персийска котка например.

Освен че трябва да се разхожда продължително, уест хайленд уайт териер трябва и да бъде наглеждан често. Ако кучето остане само вкъщи за по-дълъг период, то може да създаде истински хаос в дома ви.

Тази порода също така се отличава със силен лай, който е налице, когато кучето е развълнувано. Ето защо трябва да се поработи върху успокояването на кучето, за да не звънят съседите ви често на вратата.

Друг факт, с който трябва да се напълно наясно, когато отглеждате уест хайленд уайт териер, е че ще ви се наложи да отделяте повече време за почистване на дома си от падналите бели косми. Ако смятате това занимание за прекалено досадно, по-практично е да осиновите късокосместо четириного като мопс или пинчер.

Бял териер

Отглеждане на уест хайленд уайт териер в къща

Уест хайленд уайт териер би се чувствал щастлив, ако бъде отглеждан в къща, но все пак кучето не трябва да бъде оставяно за постоянно навън, тъй като това може да се окаже опасно за здравето му.

Имайте предвид, че кучето е предразположено към широка гама от заболявания, а определено, ако живее в колиба на двора, няма да успеете да забележите навреме, че нещо с него не е наред.

Освен това куче, което живее навън, е по-застрашено от ухапвания на различни насекоми. Неговата хигиена също ще е по-ниска, тъй като козината му ще се заплита лесно и в нея ще попадат различни боклуци.

Ето затова се препоръчва този бял красавец да живее в жилището със стопаните си и да бъде пускан на разходка 2-3 пъти дневно.

През летните горещини, избягвайте да пускате кучето навън по обяд, тъй като неговата дълга козина го прави уязвимо към високите градуси. Ушите му, от своя страна, пък са застрашени от изгаряне.

Уест хайленд уайт териер и други домашни любимци

Белият териер определено не е от кучетата, които се разбират добре с други домашни любимци, тъй като при тях съществува доста изявена териториалност.

Друго нещо, което те много мразят, е да поделят вниманието на господаря си с друго живо същество. Ето защо не можете да очаквате от този пакостник да се сприятели нито с куче, нито с котка.

Ако отглеждате Уест хайленд уайт териер заедно с гризач, бъдете изключително внимателни и винаги дръжте мъника настрана от кучето. Често пъти тази порода се храни с мишки и плъхове, ето защо животът на вашия гризач ще бъде застрашен, ако кучето го докопа.

Уест хайленд уайт териер и дете

Уест хайленд уайт териер е от кучетата, които не са особено подходящи за семейства с деца. Те биха се чувствали по-приятно в компанията на самотен човек, който е спортист или поне често се разхожда в парка заедно с домашния си любимец.

Семейната обстановка понякога обърква тези четириноги и те не знаят как да подходят. Често пъти преливащото от енергия куче иска просто да си поиграе с детето, но пък, улисано в игрите, проявява грубост, и това плаши хлапето.

В следващия момент пък детето иска да се порадва на кучето, но го прави по неправилен начин и или го оскубва, или го ощипва. В крайна сметка са налице, скимтене, джавкане и крокодилски сълзи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати