miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Далматинец вкъщи

Отглеждане на Далматинец вкъщи

Далматинец

Далматинецът е популярна порода кучета, чиито произход не е напълно ясен на кинолозите. Някои предполагат, че петнистите четириноги са преки наследници на песове, развъждани в Египет.

В по-близко време породата се свързва с името на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, който бил от най-ранните любители на тази порода в Щатите.

В онези години четириногите били използвани най-вече като кучета пазачи, а също и като помощници на военните. Малко по малко обаче те се доказали, като предани домашни любимци, участници в изложби и дори кино звезди.

Най–голямата отличителна черта на тези кучета са техните петна. При далматинците основният цвят е бял, но върху него са разположени множество малки и големи черни или кафяви петна. Интересното при тази порода е, че малките кученца се раждат почти чисто бели, но петната се появят с израстването на кучето.

Самата космена покривка на далматинците е къса, твърда, лъскава и добре прилепнала върху кожата. Тялото на кучето е изящно, стегнато и много красиво. Далматинците достигат височина от почти 60 сантиметра и тегло от около 30 килограма.

Далматинците са много пъргави и жизнени кучета, които бързи се привързват към стопанина си. Те се отличава с чувствителна натура, която е надарена и с голяма памет.

Понякога обаче представителите на тази порода могат да бъдат много вироглави, ето защо собственикът на кучето трябва да го тренира от малко, за да спечели неговото доверие и послушание.

Отглеждане на далматинец в къща

Отглеждането на далматинец в къща определено би се отразило благоприятно на кучето, стига то да не бъде превръщано в дворно куче. Далматинците имат нужда от много пространство, където да тичат, подскачат и дори да ловуват въображаем дивеч.

Ако оставите кучето навън обаче, има опасност то да се простуди. Тази порода е чувствителна към ниските температури и трябва много да се внимава къде точно кучето се оставя да спи. Не му позволявайте да ляга в коридори със студени плочки.

От друга страна, оставено на двора дори и за малко, кучето бързо ще влезе в ролята на пазач, така че можете да сте сигурни, че няма как нежелан гост да се опита да влезе в дома ви, без далматинецът да сигнализира за това.

Отглеждане на далматинец в апартамент

Оставянето на кучето от тази порода в апартамент е бомба със закъснител. Още в най-ранна възраст кучето ще покаже колко добре може да разхвърля дрехи и колко му се услаждат всякакви чехли, пантофи и маратонки. Завесите и мебелите също няма да останат незабелязани.

Въобще поведението на този петнист пес в затворено пространство може да се сравни до голяма степен с това на джак ръсел териер. Колкото и да се опитвате да възпитавате далматинеца, той ще си остане със свободолюбив дух, който не може лесно да бъде затворен в тясно жилище.

Истината е, че далматинецът има нужда от много движение. Той е идеалното куче за лов или за джогинг, но не и за компаньон, който да стои кротко на дивана.

Ако вие не сте от най-активните личности, може би трябва да се откажете от идеята за далматинец и да се спрете на куче-играчка като померан или пекинез.

Далматинец и други домашни любимци

Далматинец и Ротвайлер

Отношението на далматинецът към останалите животни зависи най-вече от степента на неговата социализация. Ако още в детска възраст то бъде отглеждано с други палета (дори и от различни породи), ще свикне с тях и ще ги приеме.

В по-зряла възраст обаче невинаги би приело положително съжителството с друго домашни любимци. Ако те са по-малки не е изключено, често да се опитва да ги ступва.

Далматинците трябва да се държат под око и ако във вашия дом или в този на съседите ви има пернати. Колкото и строго да е дресирано кучето, винаги има опасност позаспалият ловец в него да се събуди и да остави някоя кокошка без пера или да закуси с нея.

Далматинец и дете

Ако имате малко дете у дома и искате да му вземете другарче, с което да си играят, далматинецът определено не е подходящ за целта. Представителите на породата са прекалено енергични и чувствени.

Улисан в играта, петнистият красавец може да се покаже като груб и да започне да лае детето. Не е изключено и да го дръпне за дрешките или леко да го стисне със зъби. Това определено няма да се отрази благоприятно на детето и може да му причини травма за цял живот.

Ако си търсите кученце от породата Далматинец, разгледайте тези обяви за далматинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цветелина Димчева
Цветелина Димчева
06.12.2015 22:07
Отглеждам кучета от порода далматин от 1991 г. т.е. вече 24 години.
Възмутена съм от статията! Тя е написана тенденциозно, с цел антиреклама на тези прекрасни кучета.
Далматините имат изключително уравновесен характер. Могат да живеят в апартамент, дори и едностаен и се разполагат в него като част от интериора.
Не ръфат мебели и не вият, когато останат сами. Спят през целия ден. Нямам проблеми със съседите.
Далматините обичат деца. Изключително много обичат деца и стоически понасят грубите им ласки.
Далматинът е изключително благородно създание и който желае, може да посети далматинските срещи в Южния парк и да се увери лично в това.

fb: Български далматин клуб
7
1