Отглеждане на Шар Пей вкъщи

Шар пей

Шар пей е порода кучета, която произхожда от Китай. Тези четириноги са наследници на кучета живели още в Древността. С течение на времето те са били кръстосвани с какви ли не други породи, за да се стигне до шар пей, който познаваме днес.

Според кинолозите в селекционирането на породата са участвали още разновидности като боксер, английски булдог, бултериер, чау чау и др.

В резултат на прецизното смесване на породи се е получило куче, което да се представя подобаващо на популярните в миналото кучешки боеве. С течение на времето обаче шар пей е започнал да изпълнява и други роли и така се е превърнал в днешния пазач и компаньон.

Съвременната порода се отличава значително от тази в миналото. Кучетата са по-ниски и достигат височина от около 50 сантиметра. Теглото им пък възлиза на около 25 килограма. Космената покрива е къса и груба.

Обикновено тя е обагрена в ръждиво, черно, сиво-кафяво или бежаво. Много характерна черта за тази порода е набръчкването на кожата, което кара кучетата да изглеждат тъжни или сърдити. Тези кожни образувания с времето се изглаждат и при възрастните екземпляри са по-малко видими.

По начало представителите на тази порода са любвеобилни и добронамерени създания, но ако не бъдат обучавани правилно от своя стопанин, могат да проявят нахалство и неподчинение.

Ето защо дресировката на шар пей трябва да започне, докато кучето е бебе. Правилно обученото куче успешно може да се приспособи към различен начин на живот и да се чувства добре както в градска среда, така и в провинцията.

Отглеждане на шар пей в апартамент

Отглеждането на шар пей в малко жилище е идея, която може да се осъществи лесно. Кучето изисква да бъде редовно разхождано и занимавано, но дори и вие да нямате достатъчно време да си играете с него, то е достатъчно изобретателно само да си намери забавление.

Както знаете, голяма част от кучета имат се нуждаят от постоянното внимание на стопанина си, но шар пей определено не е сред тях. Това означава, че ако вие сте зает човек, който отделя доста време на работата си, можете спокойно да оставите вашето кучето в апартамента си, без да се притеснявате, че то ще се натъжи и напук ще извърши някоя пакост.

Куче Шар пей

Освен това кучетата от тази порода не оставят много паднали косми след себе си, така че определено няма да имате същите затруднения, каквито бихте имали при отглеждането на породи като болонка, померан и пекинез.

Отглеждане на шар пей в къща

При отглеждането на шар пей в къща трябва много да се внимава. Кучето може да бъде пускано да се разхожда само навън, но в никакъв случай не бива да бъде превръщано в дворно куче.

Имайте предвид, че тази порода е предразположена към много болести и по тази причина животното трябва да бъде държано под око. Ако бъде оставено навън, то може да бъде нападнато от насекоми, към които е алергично и това сериозно да му навреди.

Ако кучето живее навън, здравето му ще бъде застрашено и от чести валежи. Заради специфичните му кожни бръчки то по-трудно изсъхва и при пребиваване под дъжда (както и при често къпане) могат да се появят здравословни проблеми.

Шар пей и други домашни любимци

Шар пей определено не е от кучетата, които лесно се разбират с други животни, а още по-малко с друго куче. Слабо социализираното куче може да прояви агресия и към представители на същата порода, ето защо трябва да се избягват подобни срещи, или ако се осъществяват, то да е с повишено внимание.

Шар пей на двора

Колкото и да е възпитан един шар пей, той продължава да носи в себе си войнствен дух и по тази причина песовете от тази порода често нападат котки, кози и овце. Специалистите съветват още около него да не се оставят зайчета, хамстери и мишки, тъй като директно ще ги възприеме за жертви.

Шар пей и дете

Ако даден шар пей е успял да се социализира, той лесно би свикнал с присъствието на дете в дома и дори би пожелал да си играе с него. Нещо повече - според някои опитни стопани това куче може да се превърне в отлична бавачка на малко дете, отнасяйки се към дребосъка с внимание, търпение и загриженост.

Разбира се, с по-неконтактните кучета трябва повече да се внимава, затова не бързайте да се предоверявате на четириногото, ако не искате да останете разочаровани.

Ако си тъсите кученце от породата Шар Пей, разгледайте тези обяви за шар пей.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати