miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Немски Мини Шпиц вкъщи

Отглеждане на Немски Мини Шпиц вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12699
немски мини шпиц
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Немски мини шпиц е порода кучета, която се явява разновидност на популярната порода немски шпиц. Тези кучета се явяват далечни наследници на значително по-големи четириноги, които в миналото населявали Исландия и Лапландия.

Те били по-мощни и можели да се справят с всякакви физически предизвикателства, както и да устояват на неблагоприятните климатични условия.

Техният великолепен вид станал причина мнозина да пожелаят да ги отглеждат и като домашни любимци. За тази цел била проведена добре обмислена селекция и така се появило идеалното куче компаньон, напомнящо повече на играчка, отколкото на работно куче.

Очарователната визия на тези малки лъвчета ги превръща и в звездата на киноложките изложби. Тяхната запазена марка е буйна, гъста и много мека грива, която се нуждае от доста грижи и специална поддръжка.

Тя може да е обагрена в черно, кафяво, бяло, сиво, оранжево. Обичайно преобладава само един цвят, като той може да е представен в различни нюанси.

Тялото на кучето се отличава със сравнително скромни размери. Обикновено немският мини шпиц достига височина от едва 22 сантиметра, а теглото му рядко надхвърля 4 килограма.

Представителите на тази порода са изключително енергични, подвижни и любопитни. Те обичат да подскачат напред-назад и да опознават света. В същото време лесно се привързват към своя стопанин и държат да получават цялото му внимание.

Това са изключително емоционални кучета, които обичат да се налагат и често се проявяват като свободолюбиви и дори нахални.

При възпитанието на кучето е много важно да не се подвеждате от неговия невинен вид и да му покажете кой командва у дома още в началото. В противен случай често ще се сблъсквате с инатестия характер на мъничето.

Отглеждане на немски мини шпиц в къща

Отглеждането на немски мини шпиц в къща с двор е чудесна идея, стига да не се опитвате да превърнете кутрето в дворно куче. Благодарение на буйния си нрав това сладурче веднага би влязло в ролята на стражар, но определено няма да се чувства щастливо, ако по цял ден стои изолирано навън.

Все пак основното предназначение на немския мини шпиц е да бъде компаньон и по тази причина кучето изпитва силна необходимост да бъде постоянно със своя стопанин.

Перманентното пребиваване на четириногото отвън не се препоръчва и защото така има по-голям шанс козината на кучето да се напълни с бълхи или кърлежи, а и заради контакта му с треви и листа тя ще се заплита по-често.

В същото време енергичният мъник има нужда и от пространство, където да подскача и тича. Ето защо, ако живеете в къща, пускайте кучето да се разхожда по няколко пъти на ден, но не забравяйте да го приберете обратно при вас.

Отглеждане на немски мини шпиц в апартамент

Компактните размери на немския мини шпиц го превръщат в куче, което лесно може да бъде отглеждано в апартамент, но това съвсем не го прави куче за всеки стопанин.

Един от големите недостатъци на представителите на тази порода е тяхното често джавкане, което определено не допада на личности със слаби нерви. Това е причината немският мини шпиц да се препоръчва на хора, които не живеят много близо до своите съседи.

немски шпиц

Друг факт, който трябва да имате предвид, когато си вземате за домашен любимец такова куче е, честотата на скубене на неговата дълга козина.

Както сами се досещате, ако осиновите немски мини шпиц, ще ви се наложи да отделяте значително повече време в почистването на дома.

Ако не сте готови да направите подобен компромис, е по-разумно да се спрете на някоя по-късокосместа порода като мопс, шарпей или пинчер.

Въпреки че изглежда като играчка, немският мини шпиц съвсем не е. Като всяко куче той също има желание да тича навън и да изразходва физическата си енергия. Ако вие не му осигурявате нужните упражнения, кучето може да стане раздразнително и да лае още по-усилено, когато е вкъщи.

Немски мини шпиц и други домашни любимци

Тъй като немският мини шпиц държи винаги да е център на внимание, а и не преценява реално своите физически дадености, той може да се опита да влезе в конфликт с друго животно, най-вече куче от същата порода.

За да се предотвратят тези изблици на агресия, животното трябва да се социализира, докато е още малко. Ако е израснало в компанията на котка например, то може и да прояви толерантност.

Никога не забравяйте, че основната отговорност за възпитанието на кучето се пада на стопанина. Ако той го е разглезил, има опасност кучето да се е възприело като господар на дома и да не желае да допусне в територията си други животни.

Немски мини шпиц и дете

Немският мини шпиц има приятелско отношение към децата в семейството, в което е отглеждан. Ако детето се е появило след кучето, е възможно животното понякога да ревнува от него, тъй като няма да му допадне, че трябва да споделя с някого вниманието на стопаните си.

Към непознати малчугани кучето обикновено се държи по-резервирано, а ако не е социализирано, може и да покаже враждебност.

При всички случаи обаче, ако в дома ви има малко дете, не го оставяте насаме с кучето, тъй като могат да си навредят взаимно, без да искат.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за немски шпиц.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати