Отглеждане на Неаполитански Мастиф вкъщи

Неаполитански мастиф

Неаполитански мастиф е порода кучета, която произлиза от Италия. Смята се, че тези четириноги са наследници на палета с по-скромни размери, които са съществували още по римско време.

Още тогава неаполитанският мастиф бил използван като войн в зрелищните кучешки боеве, а също и като защитник на хората и тяхното имущество. С течение на времето породата се изменила до известна степен, но характерните качества на кучето се запазили.

Днес неаполитанският мастиф освен пазач на дома е и чудесен домашен любимец и дори равноправен член в семейството. Внушителният му външен вид пък го прави и забележителен участник в киноложките изложения.

Мастино неаполетано, както е известен още този исполин, достига височина от 75 сантиметра и тегло от 90 килограма. Тялото на кучето е мускулесто, релефно и добре развито.

Създадено е да се справя с различни физически предизвикателства. Туловището на четириногото е покрито от много къса и гъста космена покривка, която е прилепнала към кожата.

Окраската на този гигант може да е различна, като обикновено кучето е обагрено в черно, сиво и кафеникаво. Срещат се и екземпляри, оцветени в тигрово, като се наблюдава и съчетание от изброените бои.

Въпреки своя страховит вид неаполитанският мастиф е изключително дружелюбно и приветливо куче, което бързо се привързва към стопаните си и има голямо желание за социални контакти с тях.

Мастино Неаполетано

Той не е от най-агресивните кучета и по тази причина е за предпочитане пред други едри песове като ротвайлер и питбул например.

В същото време установи ли, че някой се опитва да застраши територията на своя господар (съответно и неговата), кучето е готово да прояви храброст и всеотдайност.

Мастифите са умни и търпеливи кучета, които подлежат на дресиране, стига техният стопанин да притежава нужните възпитателски умения. За целта, преди да осиновите кучето, трябва да се запознаете подробно с породата и нейните потребности.

Отглеждане на неаполитански мастиф в къща

Отглеждането на неаполитански мастиф в къща е за предпочитане, въпреки че според някои стопани постоянното пребиваване на кучето на двора не би се отразило на неговото здраве.

Това донякъде се свързва с факта, че красавецът не понася добре студа и освен това неговият здравословен статут изисква животното да бъде наблюдавано отблизо.

Според други притежатели на такава порода кучета пък, неаполитанският мастиф е създаден за дворно куче, тъй като има нужда от голямо пространство, където да се раздвижва, както и да проявява уменията си на пазач.

Може би идеалното решение е кучето да живее в къщата, заедно със стопаните си, но през деня, докато е по-топло, да бъде пускано на двора. По този начин хем то няма да се чувства затворено, хем стопаните му ще могат да го държат под око.

Отглеждане на неаполитански мастиф в апартамент

Отглеждането на неаполитански мастиф в апартамент не е никак за предпочитане. Проблеми биха настъпили още в детството на кучето, когато то ще започне да гризе всичко, което му попадне пред очите.

Куче Италиански Мастиф

Както вече казахме, това куче бързо се привързва към своите собственици, ето защо ако стопанинът му излезе сам за дълго, то ще се почувства изоставено и това ще се прояви в поведението му.

Подобно на джак ръсел териер самотният неаполитански мастиф е в състояние да внесе в дома ви истински безпорядък, нахапвайки чехли, дрехи, килими и мебели. Ето защо, отглеждайки кучето в такива условия, ще ви се налага да го взимате с вас навсякъде.

Имайте предвид, че едро животно като това наистина се нуждае от много движение, така че дори и да не върши пакости, докато е само, то пак ще трябва да е често извеждано навън. Сами можете да си представите колко много енергия може да има в огромното му тяло.

Неаполитански мастиф и други домашни любимци

Мастино неаполетано е от кучетата, които сравнително лесно се сприятеляват с други кучета, така че, ако докато кучето е малко, си вземете и друго пале, най-вероятно няма да има никакви проблеми между двете животни.

По отношение на държанието на неаполитанския мастиф към други животинчета като котка или чинчила можем да поспорим. Но опитът все пак показва, че кучето би могло да благосклонно и към тези мъници, ако се е работило достатъчно върху неговото социализиране.

Неаполитански мастиф и дете

Неаполитанският мастиф лесно се вписва в семейната среда и бързо се привързва към децата. Тези огромни четириноги обожават малчуганите и изпитват голямо желание да ги закрилят. Най-добра резултати се наблюдават, ако кученцето е взето, докато и детето е малко.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати