miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Средноазиатска Овчарка вкъщи

Отглеждане на Средноазиатска Овчарка вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k729
Средноазиатска овчарка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Средноазиатска овчарка или алабай е древна порода кучета, която произлиза от Азия. Изключително характерна е за страни като Узбекистан, Казахстан и Таджикистан.

Породата се е формирала в продължение на хиляди години и е резултат от доста разнообразна селекция. Кинолозите предполагат, че кучето има родствена връзка с тибетски дог и монголска овчарка.

В резултат на разнообразното селектиране днес любителите на кучета се радват на мощно куче, отличаващо се със силен характер, ловкост и съобразителност.

През годините средноазиатската овчарка е използвана като пазач на имоти, охранител на кози, крави и овце, както и за войн в кучешки боеве. Към днешна дата тя е все по-предпочитан домашен любимец.

Подобно на кучета като мастиф, немска овчарка и българско овчарско куче тази порода също буди респект и боязън у хората. Кучето има мускулесто, здраво и хармонично развито тяло, което е устроено така, че да може да издържа на различни физически изпитания.

Представителите на тази порода са високи около 80 сантиметра и достигат тегло от 75-80 килограма. Тялото им е покрито със средно гъста козина, която не е особено дълга. Тя е обагрена в бяло и черно. Срещат се още и бежави екземпляри.

Както повечето едри кучета, така и средноазиатската овчарка не е куче за всеки стопанин, тъй като при неправилно възпитание може да се прояви като враждебно животно. Четириногото бързо се привързва към стопанина си, но наистина се нуждае от човек със силен характер, който да подходи отговорно към кучето.

Всяко колебание от страна на собственика, както и забавяне в дресировката може да окаже силно влияние в поведението на кучето и то да не успее да се социализира.

Правилно възпитаният пес ще се държи спокойно и при непозната обстановка, но ако усети, че нещо застрашава личното му пространство, както и стопанина му, ще побърза да покаже характер.

Отглеждане на средноазиатска овчарка в къща

Отглеждането на средноазиатска овчарка в двор на къща е за предпочитане, тъй като кучето има нужда от много пространство, където да се разхожда и тича. Животното е издръжливо и лесно се адаптира, така че би могло да се развива пълноценно на места с различен климат.

Алабай

Кучето се привързва бързо към собственика си, но определено не държи да завоюва цялото му внимание, както би искал един померан например.

Така че спокойно можете да оставяте кучето само на двора за известно време, без да се притеснявате, че това ще се отрази на неговото поведение.

От друга страна, когато позволявате на кучето да се разхожда свободно около къщата ви, трябва да внимавате да не се озове при съседите и да ги изплаши. Ето защо още преди този гигант да е пораснал, се подсигурете с висока и здрава ограда.

Отглеждане на средноазиатска овчарка в апартамент

Въпреки че тесният апартамент не е най-подходящото място за отглеждане на средноазиатска овчарка, немалко хора предприемат подобнo занимание. Отглеждано в такива условия, кучето обикновено не върши пакости, каквито би направил един джак ръсел териер например.

То кротко ще лежи и ще изчака, докато го изведете навън за разходка. Ако разполагате с тераса, най-вероятно ще иска да стои там. Дори и температурите да паднат, то ще продължи да се чувства удобно.

Когато отглеждате това куче в апартамент, се погрижете то да бъде извеждано по 2-3 пъти дневно, за да може да получи необходимата му доза натоварване. Докато го разхождате, винаги го контролирайте с повод и му поставяйте намордник.

Средноазиатска овчарка и други домашни любимци

Средноазиатската овчарка са мощни и горди кучета, които трудно биха се сприятелили с други видове, още по-малко с други палета. Много са случаите, в които представител на тази порода напада друго куче и го умъртвява. Ето защо трябва да се избягва отглеждането средноазиатската овчарка с друго животно.

Средноазиатска овчарка и дете

Средноазиатските овчарки определено не са предпочитана компания за малко дете, тъй като внушителният им вид може да изплаши мъничето. От друга страна, ако детето е по-голямо, а кученцето тепърва се е появило в живота му, двете могат да споделят едно щастливо детство.

При всяко положение обаче родителите трябва да са нащрек, защото този гигант невинаги осъзнава силата си и без да иска, може да одраска или блъсне детето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати