miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Българско Овчарско Куче вкъщи

Отглеждане на Българско Овчарско Куче вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12698
Българско овчарско куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Българско овчарско куче или така наречената каракачанска овчарка е порода кучета, която е създадена по българските земи. Тези четириноги с впечатляващи размери са се подвизавали тук още по време на траките. Предполага се, че кучето има връзка с тибетски дог. Според други твърдения в селекцията са участвали и вълци.

Каквато и да е истината за техния произход обаче, едно е сигурно - и тогава, и сега тези кучета са брилянтни пазачи. Тяхната основна функция е да охраняват стада, земи и жилища. По тази причина българското овчарско куче често може да се види около селскостопански животни или във ферми, дворове, градини и складове.

Със своя внушителен вид породата внушава страх и респект. Каракачанската овчарка притежава масивно и едро тяло. Ръстът на кучето често възлиза на около 70 сантиметра, а теглото му може да надхвърли 80 килограма.

Много характерна за този вид е и гъстата, средно дълга козина, на моменти наподобяваща истинска грива на лъв. Оцветяването на този гигант обикновено е двуцветно. Основният цвят на козината в повечето случаи е бял, като се срещат големи тъмни петна. Възможна е и обратната комбинация.

Българското овчарско куче има силен и твърд характер. Той лесно се привързва към собственика си изпитва нуждата да го предпази. Това е горда и самоуверена порода, която приема присърце не само охраняването на своя стопанин, но и на неговото имущество. Ако усети някаква заплаха, тя животното е готово да се прояви като защитник и дори да прояви агресия.

Каракачанската овчарка е възприемчиво и умно куче, което без проблем може да бъде дресирано, стига собственикът да има нужните умения и опит с четириногите. Ако той е новобранец обаче, може да срещне известни затруднения при обучението на кучето, тъй като не е изключено то да се прояви като неспокойно и своенравно.

Много характерна черта на българското овчарско куче е неговото развито чувство за териториалност. При желанието си да защити даден имот, кучето може да прояви и агресия. За да се избегне този момент, стопанинът трябва да започне сериозни обучителни занимания с кучето, докато то е още малко.

каракачанка

Социализирането на домашния любимец със сигурност няма да го лиши от неговия твърд характер и подозрителност към непознатите лица, но ще го направи далеч по-спокойно и приветливо.

Отглеждане на българско овчарско куче в къща

Без съмнение тази порода е идеална за дворно куче. Дългата и гъста козина на четириногото навежда на мисълта, че то би се чувствало по-приятно на места с планински климат. Въпреки това то е издръжливо и приспособимо куче, така че ще се научи да живее и при по-високи температури.

Каракачанската овчарка би се чувствала идеално, ако има възможност да се разхожда свободно в просторен двор. Тук обаче е много важно кучето да живее зад висока ограда, тъй като заради големи си размер лесно би могло да прескочи загражденията и да се окаже навън. Попаднал веднъж на улицата, този огромен пес може да се реагира неадекватно, да изплаши някого или дори да го нарани.

Ако сте се убедили, че е невъзможно кучето само да напусне вашия имот, можете да го оставите да се разхожда из двора ви. То веднага ще влезе в ролята си на стражар и ще побърза да сигнализира за всеки гост, който наближи къщата.

Отглеждане на българско овчарско куче в апартамент

В миналото отглеждането на тази порода в апартамент не се е практикувало, но е факт, че днес става все по-често срещано явление. Въпреки това специалистите не го препоръчват. Имайте предвид, че за да се държи адекватно в толкова тясно пространство, кучето ще трябва да бъде дресирано много сериозно.

Освен това ще се налага да го извеждате навън доста често. Обърнете внимание, че дългият престой в апартамент може да обърка животното и да го направи по-враждебно, отколкото би било при нормални обстоятелства.

Замислете се също така за работата, която ще ви се отвори, когато се наложи да почиствате апартамента от космите на кучето. Все пак е съвсем логично гривата му да напомня за себе си доста често, така че ще трябва да полагате сериозни усилия, за да е жилището ви винаги изрядно чисто.

Както вече стана въпрос, българското овчарско куче е роден пазач. Това става причина то да лае шумно всеки път, когато усети опасност. Сами се досещате, че при отглеждане на кучето в апартамент не само вие ще чувате този лай, но и вашите съседи. А това едва ли ще им допадне особено.

Българско овчарско куче и други домашни любимци

Отношението на кучето към други домашни любимци зависи от това в каква среда е отраснало то и как е възпитано. По начало това кучето е създадено да пази овце от други хищни животни. Така че е напълно възможно да не приеме положително наличието на друго куче. От друга страна, ако каракачанската овчарка е отраснала в миролюбива среда заедно с друг домашен любимец, може да се държи и по-благосклонно към него.

Българско овчарско куче и дете

При отглеждането на българско овчарско куче в семейства с малки деца определено трябва да се внимава. Опитът показва, че при кучетата, които не са добре възпитани, дори и безобиден жест от страна на детето може да провокира животното и то да изплаши малчугана с ръмжене. Определено вашето дете би се чувствало много по-спокойно в компанията на голдън ретривър или лабрадор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#183850
Скоро попаднах на тази статия поради интерес какво се коментира за породата. От близо година имам 2 каракачански овчарки (женски ).Бяха на 2 месеца.
Гледаме ги в голям двор и рядко са вързани.
Да, своенравна са и всяка си има характер, но не съм съгласна, че са "глупави", а още по малко това с "достатъчно е че са български.." (ами колега простете ме,но станете немец тогава и там ще Ви посрещат на червен килим)

Това е порода пазач - не е за лов или да търси наркотици ,а боец който си пази територията.
Не сме ги обучавали в агресия, това което имат като ген им е достатъчно ( поне за нас).
Имат респект към семейството и децата най вече.
Всичко си е до стопаните и какво искат от животното.
Ние хората по природа сме жестоки и няма нужда да опрекваме че животното не ни разбира .
4
1
Алекс
Алекс
14.09.2015 00:42
От личен опит - комбинация от думите "овчарско" и "българско" в едно изречение да се избягва на всяка цена с всички средства! Всъщност "българско" е достатъчно за всичко, не само за куче...
2
6