Отглеждане на Немска Овчарка вкъщи

Немска Овчарка

Немска овчарка е порода кучета, която е селекционирана сравнително скоро - в края на деветнадесети век. Нейната родина е Германия. Съществуват късокосместа немска овчарка и дългокосместа немска овчарка.

Кучетата са добити след продължително и сериозно премислено селекциониране. За създаването на породата са използвани различни видове кучета, но се говори, че е участвал и вълк.

Основата идея била полученото поколение да е умно, възприемчиво и ловко. Планът бил изпълнен и от обикновено овчарско куче немската овчарка много бързо се превърнала в следовател, член на армията, куриер и дори кино звезда.

Тази порода определено има с какво да впечатли любителите на кучета. Нейните представители са с едър ръст, възлизащ на около 60-65 сантиметра, и тегло от 35-40 килограма. Тялото на кучето е здраво и мускулесто, създадено за да издържа на различни физически предизвикателства.

То може да е покрито както с къса козина, така и с по-дълга. Обагрянето на космената покривка е разнообразно. Срещат се кучета в черно, сиво, кафеникаво и златисто. Обагрянето обикновено е едноцветно или двуцветно.

Освен пазач и следовател, немската овчарка може да е и чудесен домашен любимец, стига стопанинът ѝ да е добре запознат с характерна на нейната порода. Тези кучета лесно могат да бъдат дресирани, но обучението на немската овчарка трябва да започне, докато кучето е още съвсем малко.

Необходимо е да вложите цялото си търпение, любов, но и известна доза строгост при подаването на командите. От значение е също така при отглеждането на немска овчарка четириногото да се социализира още в началото, за да не изпитва страх при контакт с непознати.

Какви са важните грижи за немска овчарка? Сдобиете ли се с немска овчарка, бъдете сигурни, че ще имате приятел, който ще ви остане верен до края на живота си. Неговата любов и преданост към господаря е толкова безусловна и силна, че не би се поколебал да се нахвърлят на всеки, който застрашава сигурността му.

Отглеждане на Немска Овчарка в къща

Немската овчарка е идеална за дворно куче. Тя ще пази дома и неговите обитатели с цената на живота си. Щом някой приближи къщата, кучето ще побърза да сигнализира, още преди звънецът да е звъннал. Определено се ще чувства добре от факта, че има място, където да си играе и да изразходва своята енергия.

Кучета Немски Овчарки

Други едри кучета като чау чау и хъски например биха имали проблем с някои климатични промени, но немската овчарка със сигурност не е сред тези четириноги, тъй като лесно се приспособява към промените. Освен това кучето е доста издръжливо и престоят навън не би разклатил неговото здравословно състояние. Разбира се, за последния фактор е отговорно и правилното хранене на немската овчарка.

Когато отглеждате немска овчарка в двора си обаче, трябва много да внимавате кучето да не избяга, защото ако не е дресирано, правилно, има опасност да уплаши някого на улицата.

За целта можете да държите кучето вързано или ако е пуснато, то поне да стои зад висока ограда, която да не може да прескочи.

Отглеждане на Немска Овчарка в апартамент

Въпреки едрия си размер немската овчарка може да бъде отглеждана и в апартамент, стига да бъде извеждана достатъчно често. Ако сте дресирали кучето правилно, то ще стои кротко в дома ви и не би трябвало да причинява проблеми нито на вас, нито на съседите.

Добре е животното да бъде извеждано поне два пъти на ден за около един час. Разходките на четириногото могат да са свързани и с изпълнение на различни задачи и игри. При тази порода хубавото е, че способността за заучаване на команди се запазва и през годините.

Когато разхождате кучето навън, е желателно то да носи намордник, за да не стават инциденти. Въпреки че немските овчарки не са агресивни кучета, ако усетят, че някой застрашава живота на техния водач, биха могли да го наранят.

Немска Овчарка и други домашни животни

Както вече стана ясно, поведението на немската овчарка зависи от начина, по който е била възпитавана тя. Това означава, че ако от началото тя заживее с дадено животинче (друго куче, котка или заек) би била толерантна към него и дори приятелски настроена.

В историята са известни случаи, в които немска овчарка не само се отнася дружелюбно към друг домашен любимец, но и го спасява по време на бедствие. Ако кучето обаче не е добре социализирано, при събирането му с друго четириного трябва много да се внимава.

Немска Овчарка и дете

Поведението на кучетата от тази порода пред деца зависи отново от това как те са били възпитани. По начало немските овчарки биха могли да са малко нервни и ако стопаните не са се погрижили кучето да се чувства в безопасност, то може да се държи враждебно.

Ако кучето расте в любяща среда, то ще се отнася с уважение, загриженост и обич към малчуганите в семейството и ще изгради здрава емоционална връзка с тях.

Дори и децата да са по-малки и да си позволяват да мачкат и стискат кучето, то няма да има нищо против и търпеливо ще приеме вниманието на малчугана.

Такова търпение обаче кучето невинаги е склонно да прояви към непознати хлапета. Така че бъдете бдителни, когато в дома ви идват гостенчета и най-вече съблюдавайте те да не дразнят и предизвикват песа.

Ако желаете да си вземете такова кученце, разгледайте тези обяви за немска овчарка. Вижте и идеи за имена на немска овчарка.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати