miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Чау Чау вкъщи

Отглеждане на Чау Чау вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k729
Чау Чау
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Чау чау е изключително популярна порода кучета, за която се смята, че произлиза от Китай. Според историческите данни първите кучета от този тип са се появили още II век пр.н.е. Смята се, че чау чау е нещо като предшественик на померан и самоед.

През годините породата е била развъждани за какви ли не цели. Тези миловидни и доста пухкави кучета са били отглеждани, за да пазят дома и семейството, както и за да участват в лов на елени. Ползвани са още и дърпане на шейни. Някои азиатски народи са ги развъждали и за да използват месото им за кулинарни цели.

Към днешна дата чау чау е куче, което се отглежда най-вече като домашен любимец. То впечатлява и умилява с гъстата си и пухкава козина, караща го да изглежда като лъв или мече.

Обагрянето на тази порода може да бъде различно, като обичайно кучето е оцветено само в една багра. Преобладават цветовете черно, златисто, бяло и червеникаво. Отличителна черта на този тип кучета е техният лилав език.

Освен пухкави кучетата чау чау са и едри. Тяхната височина може да надмине 56 сантиметра, а теглото им може да се покачи до 35 килограма. Телосложението на кучето е здраво и устояващо на различни физически изпитания.

Отглеждането и възпитанието на чау чау не е от най-лесните задачи, особено ако това е първият домашен любимец в живота на човек. Имайте предвид, че от вас зависи как кучето ще се държи към околните, когато порасне.

Въпреки че тази порода изглежда безобидна, кучето, което не е правилно възпитавано и не е достатъчно социализирано, може да прояви агресия както към хора, така и към други животни.

Вашата първа задача е да демонстрирате пред животното вашата любов и загриженост. След като спечелите доверието му, можете постепенно да започнете с дресировката. Идва и моментът на социализирането-колкото по-рано, толкова по-добре.

Когато кучето свикне с вас и света наоколо, то би трябвало да се държи приятелски или поне неутрално. То ще е склонно да изпълнява команди, но все пак е допустимо да прояви и характер в единични ситуации.

Отглеждане на чау чау в къща

Отглеждането на чау чау в къща може да се извършва както в самото жилище, така и двора на имота. Престоят навън не би се отразил зле на кучето, стига температурите да не са прекалено високи, а и да не вали дъжд твърде често. Имайте предвид, че високата влага не допада особено на тази порода.

Чау Чау Куче

Що се отнася до по-ниските температури, снегът като цяло не притеснява кучето и то дори би се радвало да си поиграе със своя стопанин в по-студено време.

Трябва обаче да отбележим, че чау чау е социално куче и внезапното му изваждане от семейната среда и оставяне на двора за постоянно може да стресира четириногото. Ето защо е от голямо значение да подходите внимателно с кучето от самото начало.

Отглеждане на чау чау в апартамент

Отглеждането на чау чау в апартамент също има своите плюсове и минуси. Наличието на гъстата козина обуславя появата на много косми навсякъде в жилището. Този проблем се задълбочава през пролетта и есента, когато животните сменят козината си.

Ето защо ако не сте в състояние да отделяте повече време за почистване на апартамента си, по-добре се спрете на по-късокосместа порода като пинчер, дакел или джак ръсел териер.

Ако отглеждате кучето в такава среда, ще се налага да отделяте повече време за разходки навън, за да може домашният ви любимец да се раздвижи. В противен случай го грози наднормено тегло, което пък ще се отрази на здравето му.

Разхождането на кучето трябва да е съобразено основно времето навън. През горещите летни дни се старайте да извеждате кучето сутрин, докато все още е хладни, или вечер. За разходка избирайте обезпаразитени райони, тъй като гъстата козина на е предпоставка то да бъде нападнато от кърлежи или други насекоми.

По отношение на поведението на кучето у дома, то е по-скоро спокойно. Представителите на тази порода нямат навика да правят пакости и да нападат мебели или други вещи у дома. Така че поне за това можете да бъдете спокойни.

Чау чау и други домашни любимци

Отношението на кучето към други домашни любимци зависи най-вече от среда, в която то е било отглеждано. Ако е израснало с котка например, може да се държи приятелски и покровителски с нея и по-нататък. Това обаче съвсем не означава, че този пухчо ще има същото отношение и към останалите писани на улицата.

С повишено внимание чау чау трябва да се събира и с други кучета. Както повечето животни, мъжките от тази порода са склонни да проявят агресия към непознати самци.

Чау чау е от кучетата, които притежават ловен инстинкт, така че е съвсем логично да не приеме положително присъствието на зайчета и порчета у дома.

Чау чау и дете

Ако чау чау попадне в семейна среда с малко дете, трябва да се даде време на кучето да свикне с малчугана. През това време е добре, двамата да не бъдат оставяни сами. Свикне ли веднъж с детето, чау чау ще се държи приятелски и любвеобилно към него.

Ако обаче малчуганът умишлено го дразни и го малтретира, кучето няма да търпи това отношение. То ще избягва детето и ще търси начин да се спаси от него. При проявена агресия от страна на малчугана, не е изключено и кучето да отвърне със същото.

Ако ви харесва тази порода и смятате да си вземете такова кученце, разгледайте нашите обяви за чау чау.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати