Отглеждане на Пекинез вкъщи

Пекинез
Бутилка за пиене на вода за кучета-34%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
17.20 лв.
Виж ››

Пекинезът е дребна и много симпатична порода кучета. Тези умилителни животинки произлизат от Китай, където започват да се отглеждат преди 1500 години.

Характерни белези за породата е сплесканата муцуна и дългата и гъста козина, която може да е обагрена в различни цветове (най-често златисто или кафеникаво).

Тези дребосъци достигат височина от около 20 сантиметра и наддават до 4-5 килограма. Понякога те могат да бъдат много лакоми и по тази причина често биват застрашени от затлъстяване.

Пекинезът е смело и своенравно куче, за което казват, че носи характера на лъв. Това донякъде му придава чар и собствена идентичност, но може да се окаже и трън в очите на стопаните му. Ето защо е много важно кучето да започне да се възпитава и дресира от малко, така че да разбере кой всъщност командва вкъщи.

Този малък приятел изисква повече грижи и внимание в сравнение с други дребни породи като пинчер, дакел, мопс и чихуахуа, тъй като дългата му и мека козина има нужда от поддръжка, редовно къпане, често разресване и дори специална кучешка козметика. Освен това, взимайки си куче от такава порода, ще ви се наложи да отделяте повече време и за почистване на дома от неговите косми.

Пекинезът може да бъде отглеждан както в къща, така и в апартамент, като присъствието му в семейното жилище не би трябвало да предизвиква някакви сериозни неудобства.

Отглеждане на пекинез в апартамент

Компактните размери на пекинеза го правят подходящ за отглеждане в апартамент. За разлика от кучета като кане корсо, кавказка овчарка и самоед например дребният пекинез не се нуждае от толкова голямо пространство.

Той може да се чувства добре даже в едностаен или двустаен апартамент, стига да бъде разхождано два пъти на ден. Пекинезите също се нуждаят от различни игри, така че ще се налага подобни занятия да бъдат провеждани някъде навън.

Поведението на кучето в апартамента зависи изцяло от това как то е било възпитано. Ако е получило правилната дресировка, със сигурност няма да създава проблеми и да прави пакости. Във всеки случай обаче пекинезът обича да се чувства като важна персона.

Порода Пекинез

Той желае да получава внимание от своя стопанин и в неговите ръце буквално се разтапя. За сметка на това към гостите на дома (както и към непознати на улицата) може да се държи по-резервирано, а понякога дори враждебно.

Отглеждане на пекинез в къща

Отглеждането на пекинез в къща също е добре дошло за кучето, стига то да не е изоставено само на двора, където има опасност да се простуди при ниски температури или пък да получи топлинен удар в големите горещини. Освен това пекинезите са уязвими към немалко заболявания, така че най-добре да бъдат наглеждани отблизо.

Пък и най-комфортно кучето ще се чувства ако живее вътре, заедно със стопаните, тъй като се нуждае от вниманието и обичта на обкръжението си. По време на игра може да бъде извеждано на двора, където да тича и подскача на воля. Тук е важно да споменем, че пекинезът се измаря лесно, така че не бива да бъде изморяван и пренатоварван.

Пекинез и други домашни любимци

Отглеждането пекинез с други домашни любимци невинаги е добро хрумване. Както вече стана дума, този малък чаровник предпочита да получава цялото внимание у дома и едва ли би бил възхитен от идеята да дели всички с друго куче.

Агресивното му поведение пък може да го направи не особено приятелски настроен към котки. Освен това присъствието на друг домашен любимец у дома би разсейвало пекинеза и това би повлияло негативно на неговата дресировка.

Не бива да забравяме все пак, че всяко животно си има свой собствен характер, така че не е изключено кучето да заживее в хармония и с друго животинче.

Пекинез и дете

Въпреки че малчуганите често биват привлечени от миловидния и симпатичен вид на пекинезите, тези кучета не са особено подходящи за съжителство с малки деца.

Както знаем, хлапетата обичат да се радват на животните и да ги гушкат, но това невинаги допада на пекинеза, който по-скоро би се почувствал пристиснат и обсаден.

А пък и кучетата от тази порода предпочитат те да са детето вкъщи, а не да полагат грижи за друго малко същество.

Ако желаете все пак да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за пекинез.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати