miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Когнитивна дисфункция синдром при кучета

Когнитивна дисфункция синдром при кучета

Когнитивна дисфункция синдром при кучета

Когнитивна дисфункция синдром или деменцията (Гериатрична) е заболяване при кучетата. Тя е свързана със застаряването на мозъка на любимеца. Заболяването води до редица промени в мозъка на животното. Променя се неговата способност да приема информация, наблюдава се забавяне или невъзможност за учене и други.

Подобно на други синдроми, когнитивната дисфункция първоначално се проявява с леки и незабележими симптоми. С напредване на времето обаче те се влошават.

Упадък когнитивни, както се нарича още синдромът, засяга половината от кучетата на възраст над 11. При всяко едно от тях се откриват определени клинични признаци на когнитивната дисфункция синдром. На възраст над 15 около 68 % от кучетата показват поне по един признак на болестта.

Симптомите за когнитивна дисфункция синдром са намалено желание за игра, прекалено облизване, дезориентиране, объркване, тревожност, бавно запомняне на нови задачи, незадържане на урина, загуба на апетит, промяна в навиците за сън и други. Причините за появата и развитието на болестта все още не са известни. Въпреки това се е установено, че има генетична предразположеност за нейната поява.

Диагнозата когнитивна дисфункция синдром се поставя от ветеринар след провеждане на нужните тестове. Необичайното поведение може да доведе до възможни инциденти или усложнения.

На кучетата с подобен синдром е необходима доживотна терапия и подкрепа. Кучето няма да се излекува, но поддържането на здравословна и стимулираща среда помага за забавяне на прогресията на когнитивни спад. Това включва ежедневни упражнения, игри и обучение.

Сред останалите мерки, които може да назначи ветеринарят, са медикаменти и поведенческа терапия. Специалната балансирана диета пък включва антиоксиданти, витамин Е и C, селен, флавоноиди, бета-каротин, каротеноиди, Омега-3, и карнитин. Всеки един от тези елементи доказано подобрява когнитивните функции на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати