Грижа за зъбите на кучето

Дакел с Четка

Колкото и странно да ви звучи кучетата също натрупват зъбен камък. Също като при нас хората, така и при кучетата миенето на зъбите е от голямо значение.

Натрупващата се плака и зъбен камък с годините могат да доведат до гингивит (възпаление на венеца), пародонтопатия или иначе казано заболяване на зъба и околните тъкани и други ужасни болести.

Плаката представлява жълто-кафяво оцветяване на зъба, което се намира близо до венеца. Най-бързо и голямо количество зъбен камък се натрупва при слюнчестите жлези, защото те съдържат минерални вещества, които се отлагат веднага върху зъбите. След почистване на зъбите плаката отново започва да се образува след около два до пет дни.

Препоръчително е грижата за зъбите на кучето да започне още когато то е малко. В млада възраст кучето има 32 млечни зъба, а вече възрастното куче има 42 зъба, които са постоянни. Колкото по-рано започнете с устната хигиена на кучето, толкова по добре. Защото освен че зъбите ще са здрави, то от малко привиква към тази процедура.

Кокалите и твърдата храна, която кучетата поглъщат, до някаква степен почистват зъбите и предотвратяват бързото образуване на зъбен камък и налепи. Но в повечето случаи това не е достатъчно.

Лабрадор с Кокал

Как да се погрижим за зъбите на кучето:

Миенето на зъбите на кучето е деликатен процес. За целта се препоръчва малка четка за зъби със заоблени меки влакна и специална паста за зъби, предназначена за кучета.

Ако нямате под ръка специална четка и паста за зъби ето един много полезен съвет. За да отстраните жълтите налепи по зъбите на кучето направете каша от равни части сода бикарбонат и тебешир и след това с помощта на малко парцалче нанесете върху зъбите на кучето. Правете леки движения по зъбите отгоре надолу и обратно.

За да се предпази кучето от образуване на зъбен камък е препоръчително поне един път в седмицата да се мият зъбите му или да се правят промивки с лимонов сок.

Съществуват също и лакомства за почистване на зъбния камък. Това са пръчки за дъвкане с различни вкусове. Тяхната форма е приспособена за по-доброто проникване между зъбите и са подходящи за всякаква порода кучета.

И все пак не забравяйте, че ако проблемът е сериозен по-добре се обърнете към ветеринарен лекар, който да се погрижи за вашия домашен любимец.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Денис
Денис
17.03.2015 17:55
ами какво да правя, ако не дава...изглежда ми невъзможно
0
0
Пенка
Пенка
13.03.2015 16:50
Не знаех, че трябва да мия зъбите на кучето си.
0
0