Кучетата разбират човека по-добре, отколкото се предполага

Куче

С последните си проучвания учените от Университета в Съсекс доказаха, че кучетата разбират човека по-добре, отколкото се предполага. Четирикраките любимци успешно различават отделните интонации в говора ни, съобщава списание Current Biology.

Кучешкият психолог Виктория Ратклиф, участник в изследването, разказва, че в хода експертите не са успели да изяснят точно каква част от говора на човек кучетата разбират, но е доказано категорично, че четириногите разпознават много думи, както и различни типове невербална комуникация.

Докато траел експериментът, учените установили, че животните накланят главата си в различни страни в зависимост от това, което искат да разберат – човешката команда или емоция. Проучването показало, че повече от 80 процента от четириногите накланят главата си вдясно, когато получената команда е дадена без емоция.

От друга стана, ако командата бъде дадена неясно, но с емоция, животните накланят главата си вляво. Опитите са направени с 84 животни, като резултатите са публикувани в научното издание Енимал когнишън.

Основният извод на учените е, че кучетата са много по-способни да действат в различни ситуации според гледната точка на човек, отколкото се смяташе по-рано.

На с по-малко значение е и изводът, че кучетата са в състояние да променят поведението си според изменящата се гледна точка на собствениците им.

Голдън ретривър

Тезата е доказана след наблюдението, че когато стопаните забранят на любимците си да пипат храна, кучетата четири пъти повече се опитват да я отмъкнат, ако лампите в помещението са угасени, т.е. когато не могат да бъдат забелязани.

Основна точка в експеримента е била да се докаже дали кучетата могат да адаптират поведението си спрямо това на стопаните си. В крайна сметка друг основен извод е бил, че в зависимост от ситуацията четириногите любимци са удивително гъвкави.

Експертите смятат, че кучетата могат да разберат дали стопанинът им може да ги забележи или не. Спрямо това знание те могат да направят логична преценка за последващите си действия.

Изследването е невероятно, защото то показва, че кучетата разбират кога човек не може да ги види. Това означава, че те може да разбират човешката гледна точка, смята още д-р Виктория Ратклиф.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати