miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за куче с дебела козина

Грижа за куче с дебела козина

Куче с дебела козина
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Поддръжката на козината на кучето е важна както за неговото здраве, така и за комфорта и неговият цялостен вид. Обикновено кучетата с дебела козина се скубят интензивно, което е доста неприятно, особено ако живеете в апартамент. Най-кошмарните периоди са напролет и наесен, когато в течение на 10-ина дни подкосъмът пада буквално на парцали. От друга страна в междинните периоди падналите косми са минимален брой. Домашните кучета, живеещи в апартамент обаче, оставят косми след себе си целогодишно.

Козината на кучето зависи от неговата порода. Има такива, чиито косми се отстраняват с едно минаване с четката за дрехи. При други обаче те се набиват навътре по килими, одеяла и облекло. Дебелата козина предполага дълги и дебели косми, които няма как да не бъдат забелязани отдалеч.

Поради това, дебелата козина на кучето неминуемо изисква грижа - редовно разресване и специфично къпане. Ако прилагате практиката още докато кучето е малко, ще си спестите много работа.

Добре е малките кучета да свикнат да понасят разресването търпеливо. В началото процедурата е символична – прокарвайте четката по тялото му и го хвалете. С времето разресването се превръща в сериозно занятие, което се прави поне два пъти в седмица, през целия живот на вашия домашен любимец.

Подстригване на куче

Друга практика, която трябва да се свикне от самото начало, е миенето на лапите или поне бърсането им, преди да влезе то вкъщи. Прилага се независимо дали се е нацапало или не. До вратата винаги трябва да има парцал, с който лапичките и коремчето дори символично да се забърсват. Добре е някой път да наливате по малко вода в леген, в който да топнете краченцата му – така то ще свикне, че влизането в дома е винаги свързано с почистване.

Кученцето трябва да се научи, че ще бъде къпано. Процедурата може да се прави до два-три пъти седмично, при хубаво време. Едно леко намокряне е напълно достатъчно да символизира процедурата.

Грижите за козината са ежеседмични. Кучето трябва да се разресва два-три пъти седмично. Винаги започва като игра - прихващате го под коремчето, прекарвате няколко пъти четката по гърба му, хвалите и го пускате да тича отново. Ако се дърпа му говорете успокоително, дръжте го и, ако се налага му се скарайте малко. Довършете работата, като продължите да му говорите мило. На 3-4 месечна възраст кучето вече ще стои спокойно, докато го решите.

Кученца

След четвъртия месец израства истинската дебела козина. Тук вече се заемате сериозно. От начало минавате с четката по посока на косъма - от врата и до опашката, леко и повърхностно. След това козината се обръща - от дупенцето към врата, по гърба и по хълбоците. Така косъмът ще бухне и набитият в подкосъма прах ще падне. След това се разресват гърдите.

Кучето се повдига на предните лапи и процедурата се повтаря – първо по-леко, после по-силно. Последна се разресва опашката. Кучето се придържа под корема, а космите по нея се обръщат, след което се заглаждат.

Крачетата се решат с по-малка четка по същия начин - надолу, нагоре, надолу. На финала са бутовете отзад. За тях ви трябва голямата четка. След като бухнат, не се заглаждат обратно.

Докато решите кучето е добре да проверите дали нужда от почистване на ушите и подрязване на ноктите на кучето. Редовното разресване на дебелата козина позволява тя да остане относително чиста доста дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Pavel Pavlov
Pavel Pavlov
05.05.2017 15:30
Незаменими съвети за начинаещи стопани на кученца !
1
0