miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Болести при кучетата

Болести при кучетата

Болно Куче
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Както хората, така и животните страдат от редица болести. Кучетата са склонни да заболяват от опасни болести като хепатит, бяс, гана и други. За да ги предпазим от тях са нужни редовни ваксинации. Ето кои са най-срещаните заболявания при кучета, с които можете да се сблъскате при отглеждането на куче:

Бяс. Наричан още водна чума, бясът е вирусно заболяване. Ваксинациите срещу бяс са задължителни. Болестта е смъртоносна за човека.

Заразяването с бяс става чрез ухапване от друго заболяло животно. Най-често това са лисици. Състоянието протича в три фази. Първата е меланхолична. При нея се наблюдава изтичане на слюнка от устата, от светлина, трудно преглъщане и цялостна промяна на психическото състояние.

Втората фаза е фаза на буйство, пристъпи на лудост, желание за хапане и други. Tретата фаза включва депресия, парализа и смърт. Има и случаи на тих бяс, които се изразяват в липса на апетит, безучастие и парализа.

Гана. Тази заразна болест при кучетата се появява епидемиологично и започва от три до седем дни след заразяването. Проявява се най-вече при младите кучета на възраст от около три месеца до една година, както и при някои от по-възрастните.

Бяс

Започва с висока температура, до 41 градуса, липса на апетит, сълзящи очи и течащ нос. Заболяването се проявява в три форми - гана на белите дробове, на червата и на нервите.

Хепатит. Това представлява инфекциозно възпаление на черния дроб. Състоянието наподобява това на ганата.

Парвовироза. Кучешката чума обикновено избуява на места, където се събират много кучета. Инфекцията започва със загуба на апетит и необичайно успокояване на кучето. Следват разстройство с кървене, продължително повръщане и отказ от храна и вода. Тялото на животното изсъхва, то се обезводнява и става напълно безучастно.

Лептоспироза. Заболяването е познато още като щутгарска кучешка чума. Това инфекциозно заболяване може да причини възпаление на бъбреците с отравяне на урината /уремия/при кучетата. Предава се и на хората и може да предизвика жълтеница, отравяне на кръвта, повръщане и разстройство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати