Голдън Ретривър

Голдън ретривър

Голдън ретривърът е класическо семейно куче, подходящо за компаньон на съвсем малки деца. Това е верен приятел, а когато се наложи и защитник на семейството, с което живее. Тъй като обаче е дружелюбно куче, то защитава стопаните си най-вече с лай.

История на голдън ретривър

За създател на породата се смята шотландският лорд Туидмаут. Той е работил много по селекцията на ретривърите през тридесетте години на XIX век. Породата произхожда от ретривъра Ноус, който бил кръстосан със златистия воден шпаньол Бел. Лордът водел стриктни записки за всяко родено кученце от неговите селекции. Последните родени по негово време кученца били Прим и Роуз. Съществуват документи, които доказват връзката на Роуз със съвременните представители на породата. Има документи, според които лордът е кръстосвал ретривъри с ирландски сетери, като е оставял само жълти и златисти кученца.

Във формирането на породата участвали и лабрадори. Кученцата били подарявани от лорда на негови приятели - аристократи, които обичали лова. Първоначално голдън ретривърите се използвали за лов, но само в много тесен кръг от аристократи. В началото на ХХ век тази порода не попада в списъка с английски ловни кучета. Делото на лорд Туидмаут е продължено от лорд Харкоут, който започва да показва ретривърите си на изложби. Така през 2013 година е основан първият клуб на собствениците на кучета от тази порода.

Стандарт на голдън ретривър

Голдън ретривърът е красиво и пропорционално куче. Мъжките представители на породата достигат до 60 сантиметра височина, а женските - до 56 сантиметра. Мъжкарите тежат до 36 килограма, а женските - до 32 килограма. Очите са тъмни, с тъмен кант. Ушите са средни и висят надолу. Гръдният кош е мощен. Крайниците са мускулести, което помага на ретривъра да тича бързо. Козината е права или на съвсем леки вълни. Под горния слой козина има долен къс слой. Около главата и на врата козината е по-дълга, което я прави да прилича на грива. Цветът е златист или кремав. Не се допуска тъмнозлатист или махагонов цвят.

Куче Голдън ретривър

Грижи за голдън ретривър

Голдън ретривърът е куче, което е подходящо и за неопитни стопани. То е нежно и любящо и няма да имате проблеми с него. Необходимо е всеки ден да сресвате козината му, за да е винаги красива и лъскава. През пролетта е необходимо да се грижите повече за козината на ретривъра, защото тогава тя е склонна към падане заради смяната на сезона. Проверявайте редовно ушите на любимеца си - те винаги трябва да са чисти. Кучетата от тази порода имат нужда от физическо натоварване, затова освен дълги разходки те имат нужда и от много игра със стопаните си. Голдън ретривърът обича игрите във вода, затова ще е най-щастлив, ако му осигурите възможност от време на време да играе в любимата си стихия.

Обучение на голдън ретривър

Голдън ретривърът лесно се поддава на обучение. Затова представителите на тази порода често се използват за водачи на незрящи хора, помагат на деца с аутизъм. Голдън ретривърът е много умно куче. То е в състояние да извади от водата давещ се човек, без да е получило специална команда за това. Голдън ретривърът е куче, което иска през цялото време да е полезно - и не само на стопаните си, но и на техни приятели и дори случайни познати. Тези кучета имат светкавични реакции, когато става въпрос за възможна опасност. Има описани много случаи, в които голдън ретривъри са влизали сами в горящи къщи и са спасявали хора. Тези кучета се поддават лесно на специално обучение, затова често се използват от полицията за откриване на забранени вещества.

Хранене на голдън ретривър

Голдън ретривърът е склонен да се храни много бързо, което може да провокира усукване на стомаха. Затова трябва да се избегне възможността той да поема храната прекалено бързо. Специалистите съветват да се слага някакъв предмет в средата на купата за хранене на кучето, за да му се налага да се върти около него и по този начин да се забави процесът на поемане на храна.

Кучетата от тази порода трябва да получават достатъчно протеини, но също така имат нужда и от много витамини. Можете да храните ретривъра както със суха храна, така и с месо, ориз, зеленчуци. Не се препоръчва кучетата от тази порода да се хранят със сурово месо и риба, пушено месо и риба, солена или пикантна храна, тръбни кости, макаронени изделия, бял хляб, бобови култури, картофи, овнешко месо. Те не понасят дафиновият лист и доматеното пюре.

малки Голдън ретривър

Заболявания на голдън ретривър

Като цяло голдън ретривърът е здраво куче, но все пак представителите на тази порода са склонни към някои заболявания. Сред тях е усукването на стомаха, което може да се случи, ако кучето се движи активно веднага след хранене. Тези кучета също така са склонни към тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакътната става. Те могат да страдат от епилепсия, хранителни алергии, кожни екземи, катаракта и усукване на клепача. Кат овсяко куче с клепнали уши голдън ретривърът е склонен към ушни инфекции.

Любопитни факти за голдън ретривър

Голдън ретривърът Томи стана прочут в цял свят заради приятелството си с леопард. Те живеят в Южна Африка в имението на своя стопанин и са израснали заедно от бебета. Двамата са неразделни и според собственика им няма опасност леопардът да изяде кучето.

Недостатъци на голдън ретривър

Голдън ретривърът е добродушно куче, което обаче не е подходящо за охрана. Прекалено дружелюбният му характер не му позволява да проявява агресия дори към непознати хора. Сред недостатъците на породата е склонността му да играе с всичко, което намери на улицата.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за голдън ретривър.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати