Какво от вашата храна може да давате на кучето си

Торта

Кучетата и тяхното хранене зависят най-вече от тяхната зрялост. Малките кученца могат да пораснат за кратък период от време – от 12 до 24 месеца. Затова е нужна, на първо място, храна с високо качество и в големи количества. Имайте предвид, че здраво и енергично кученце изгаря между два и три пъти повече калории от възрастното куче.

Мнозина смятат, че кучетата ядат почти всичко. Това не е така. Така например, ако му давате остатъци и мръвки от вашата храна, може да разстроите хранителния баланс. А това е доста опасно. Суровото месо, от друга страна, пък може да се окаже инфектирано с бактерии.

Има много човешки храни, които кучето обича. Задължение на собственика обаче е да не му ги дава. Така например шоколадът и сладките изделия, толкова обичани от хората, са токсични за кучетата.

Това е така, тъй като консумацията на сладки изделия не води до отделянето на инсулин и по този начин въглехидратите се обработват изключително бавно. В същото време веществото теобромин, който се съдържа в шоколада, води до свръхвъзбуда, сърцебиене и свива артериите.

Повечето стопани си позволяват да дават мляко на кучето си. Особено ако е малко, резултатът от това неминуемо е разстройство. Това се случва, тъй като в по-голямата си част кучетата имат непоносимост към лактозата. При тях липсва ензимът, който е необходим за разграждането ѝ. В резултат следват храносмилателни проблеми.

Въпреки това сред човешките храни от този тип на кучето могат да се дават кисело мляко и извара. Те се усвояват по-добре от организма му и рядко водят до стомашно-чревни проблеми.

Куче

Костите, остатъци от човешката храна, не са добра идея за самостоятелна храна. Въпреки че са богати на много минерални вещества, те са бедни на белтъчини. Освен това са трудно смилаеми, което може да доведе до фатални последици. Те трябва да са само част от здравословното им меню.

Сред останалите забранени храни са алкохолът, подправките и солените деликатесни продукти и солта изобщо. Също така кучетата не понасят стафиди, грозде и кофеин (под формата на кафе или чай). Всеки от гореспоменатите води до редица неразположения и дори – фатален край.

Въпреки че е за предпочитане кучето да получава храната си в суров вид, то мнозина предварително я варят или държат на пара. Ако му се дава речна риба, тя може да бъде сварена - подобно на вашата. Сред другите храни, които обичате и вие, и кучето, са овесените ядки, накиснати предварително с вода.

Често, подобно на стопаните си, кучетата обичат салати. Това е добре, тъй като те са безвредни и доставят допълнително витамини. Салатата за кучето може да се овкуси с растително масло или със сметана. Те подобрява усвояемостта на витамините. Майонезата е забранена. Други взаимозаменяеми съставки в салатата могат да са различните плодове, както и коприва или листа от глухарче.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати