Уест Хайленд Уайт Териер - Западнохайландски Бял Териер

Западношотландският бял териер

Уест хайленд уайт териерът или западношотландски бял териер е куче, което прилича на детска играчка, но всъщност е склонно към проявяване на известна доза агресия. Тези красиви рошави кученца са страхотни компаньони, защото имат голяма нужда от вниманието на стопаните си и се чувстват самотни, когато няма никой вкъщи. Западношотландският бял териер, известен още като уести, е енергично кученце, което има нужда от много движение. То е с весело изражение, което го прави харесван от много хора.

История на уест хайленд уайт териер

Уест хайленд уайт териерът преди векове е бил използван за лов на лисици. Кучето е влизало под земята в дупката на лисицата, без да може да чува и да вижда стопанина си и е трябвало да се справя съвсем само. То е имало за задача да накара лисицата да излезе от дупката си, което се е постигало понякога със сериозни травми за сметка на кучето. Мускулите на опашката на уест хайленд уайт териера са толкова силни, че ловците са изтегляли кучетата за опашките от дупките, когато ситуацията не се е развивала в полза на лаещия им помощник. Западношотландският бял териер е бил използван също така и за лов на видри, които са се криели между големи камъни.

За да бъдат хванати, е имало нужда ловецът да води със себе си малък териер, който е много енергичен и смел. Ребрата на западношотландския бял териер са плоски, което е било задължително условие, за да не засяда кучето между скалите, докато лови видри. Роднини на западношотландския бял териер са керн териерът и скоч териерът. Първоначално шотландските териери са били червеникави на цвят като керн териерите и когато се раждал бял териер, той веднага бивал изхвърлен като отклонение от породата. В края на XIX век обаче полковник Едуард Малкълм селектирал бели териери, след като любимото му куче било застреляно, защото било объркано с лисица. Той представил своите териери на изложба, което сложило начало на развъждането на белите териери.

Стандарт на уест хайленд уайт териер

Западношотландският бял териер е ниско кученце - мъжките стигат до 28 сантиметра, а женските - до 25 сантиметра височина. Теглото на белия териер е от 7 до 9 килограма. Цветът му е бял, възможно е да има кремава линия по гръбнака, а също така кремави косъмчета по брадата. Очите на западношотландският бял териер са черни. Краката на белия териер са много мускулести.

Опашката му е вдигната нагоре, трябва да е с формата на морков, чийто връх е заострен, и е дълга около 15 сантиметра. Навитата опашка се смята за дефект. Муцуната на кучетата от тази порода се стеснява леко към носа, но не е заострена. Челюстите на западношотландския бял териер са много мощни, със зъби, които са несъразмерни за такова малко кученце. Ушите са изправени и са малки. Козината на уестито е от два слоя - долният слой е като пух, мек и къс, а горният слой е твърда на пипане и е с дължина около 5 сантиметра.

Уест хайленд уайт териер

Грижи за уест хайленд уайт териер

Уест хайленд уайт териерът трябва поне два пъти годишно да бъде воден на фризьор. Съществуват специални стандарти за подстригване на кучетата от тази порода, като се използват различни видове ножици, за да се оформи правилно козината му. Ушите трябва да се подстригват отзад, за да могат да стоят изправени. Част от космите на белия териер трябва да бъдат изскубвани на ръка по специален начин. Уест хайленд уайт териерът има нужда от много разходки, затова е добре да му осигурите място, където да може да тича. Не се препоръчва пускането му без повод, защото тези териери са склонни към преследване и ще тичат след всяка котка или насекомо, което решат да хванат.

Обучение на уест хайленд уайт териер

Уест хайленд уайт териерът се поддава трудно на обучение. Тези кучета са много умни, но изпълняват командите, само когато са в настроение да го направят. Дори да изпълняват командите в дома ви или в друго познато помещение, навън те трудно ще го направят, защото ще предпочетат да лаят по минувачите и по животните навън. Трябва да проявите голямо търпение, ако искате да научите уестито да изпълнява командите ви.

Хранене на уест хайленд уайт териер

Западношотландският бял териер е капризно куче и може да прояви голям инат, когато не му хареса храната. Той е склонен към алергии и ако го храните постоянно с едни и същи храни, е възможно да прояви алергични реакции. Не се препоръчва храненето на западношотландския бял териер с храни, които имат съдържание на соя, защото кучето от тази порода може да прояви алергия към тях. Уестито обича зеленчуци и с удоволствие ще похапва от тях, независимо дали са сурови или сварени. Не е добре да се храни белият териер със свинско месо, което е много мазно, тъй като това може да предизвика проблеми с храносмилането.

Заболявания на уест хайленд уайт териер

Западношотландският бял териер е склонен към алергии и различни видове кожни заболявания. Тези сладки кученца често боледуват от атопичен дерматит. Тазобедрената дисплазия също се среща при тях, както и диабетът. Трябва да внимавате за ухапвания от насекоми, тъй като кучетата от тази порода могат да получат алергични реакции, ако бъдат ухапани например от пчела. Възможно е да повръщат и дори да загубят съзнание. Затова при ухапване от пчела веднага трябва да извадите жилото, а при гореспоменатите симптоми кучето трябва да бъде видяно от ветеринар.

бял териер

Любопитни факти за уест хайленд уайт териер

Представител на породата уест хайленд уайт териер е участвал във филмите за Астерикс и Обеликс - както в игралната, така и в анимационната версия за приключенията на забавните герои. Шотландците са убедени, че западношотландският бял териер е олицетворение на шотландската смелост е решителност.

Недостатъци на уест хайленд уайт териер

Сред недостатъците на тази порода е склонността към доминиране. Уестито трудно признава някого за свой господар и предпочита да е глезльото на семейството, където всяка негова прищявка трябва да се изпълни веднага. Ако от самото начало не покажете на уест хайленд уайт териера кой командва в къщата, има опасност кучето да прояви агресия. То трудно се спогажда с други животинки, особено ако става въпрос за котки или гризачи.

Кучетата от тази порода веднага приемат движещите се малки животинки за плячка и могат сериозно да ги наранят. Уест хайленд уайт териерът не се препоръчва за семейства с деца до 10 години, тъй като съществува риск от нараняване на детето. Въпреки че изглежда много сладък, мъникът може да нанесе сериозни увреждания с големите си остри зъби. Ако уестито не изразходва енергията си, то ще прави много бели вкъщи, затова му осигурете възможност да тича и играйте често с него.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати