miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Диария при малко кученце - причини и лечение

Диария при малко кученце - причини и лечение

Диария при малкото кученце - причини и лечение
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Всяка промяна в състоянието и поведението на кучето е предупреждение за собственика. Ако малкото кученце страда от диария, защото е прекалило с мазната храна или има лошо храносмилане, това е знак, че съществува някаква функционална неизправност в тялото му и то се нуждае от наблюдение, за да се прецени дали и кога да се намеси специалист.

Трябва на всеки стопанин да е известно, че диарията при кучетата не е независимо заболяване, а симптом на вирусни, бактериални или инвазивни кучешки заболявания. Това прави малкото кутре неспокойно, то хапе или лае, когато го обезпокоят.

Единичните случаи на диария при малко кученце не бива да предизвикват паника, те обикновено се дължат на неподходящо храна, която мъничето е приело и е нужно просто да се следи какво яде. Възможно е диарията да е реакция при по-особени случаи като ваксинация, за което лекарят предупреждава, а също и употреба на лекарства. В останалите случаи причините за диария при малкото кученце са:

Стрес при кучетата

При преместване на мъничето в нов дом е възможно то да бъде стресирано. Новата сред, с непознати хора наоколо води до рязка реакция. След първите няколко дни това състояние би трябвало да изчезне.

Хранене на малкото кученце

Понякога на мъниците е трудно да се адаптират към нова храна. След първата годинка от живота кутретата трябва да минат на хранене като възрастните, но трябва да се има предвид, че може реакцията да бъде диария. Нужни са няколко дни, за да свикне с новите продукти в менюто, но ако проблемът не отминава, тогава може да става въпрос за заболяване, което изисква лечение.

Кучешки паразити

Изпражненията на малкото кученце са показателни за здравето му

Малките кученца лесно се сдобиват с паразити, а те пък причиняват диария. Те често се намират в замърсени места и затова при избор на животно трябва да се проследи откъде идва, каква е майката и дали има опасност от наличие на такава зараза. При такова подозрение най-добре да се направи проверка при ветеринар.

Диария, при която става въпрос за заболяване, изисква квалифицирано лечение. Обикновено на стопаните е трудно да преценят дали да се намеси лекар, но все пак има някои признаци, които да ги ориентират.

Първият признак за сериозно състояние е, ако кучето ака кръв. Това винаги е знак за нещо сериозно, което се нуждае от незабавно лечение.

Черните и смолисти изпражнения също са опасен признак, защото подсказват, че в червата има кръв. Вътрешното кървене може да бъде животозастрашаващо.

Ако диарията няма такива признаци, но не отминава за 2-3 дни със спазване на диета, отново се налага да се намеси специалист за овладяване на състоянието.

Лечението на диария при малките кученца изисква консултацията със специалист. Не подценявайте проблема!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати