miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Глухота при кучета

Глухота при кучета

Глухота при кучетата
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Някои кученца се раждат глухи, което е известно като вродена глухота. Други кучета могат да оглушат от различни причини, вариращи от хронични ушни инфекции или наранявания до токсичност от лекарства и напреднала възраст.

Има ли по-голяма вероятност някои кучета да се родят глухи?

Далматинците изглежда са най-застрашени, като 30% от кученцата се раждат глухи (с едното или с двете уши). Други породи с по-високи случаи на глухота включват бултериер, английски сетер, австралийска овчарка, уипет, парсън ръсел териер. Въпреки че все още не е сигурно какво причинява вродена глухота при кучето, това най-често се случва при кучета с бели или почти бели глави.

Какво причинява глухота при кучета с течение на времето?

Други причини за глухота при кучето по-късно в живота могат да включват повтарящи се или нелекувани ушни инфекции, токсични химикали, някои лекарства, стареене и нараняване. Ако подозирате, че кучето Ви не чува, свържете се с ветеринарен лекар.

Как мога да разбера дали кучето ми е глухо?

Ако подозирате, че кучето Ви може да е глухо, опитайте този тест: изчакайте, докато кучето Ви заспи или не Ви гледа и вдигнете силен шум зад него. Уверете се, че то не може да види движението или да усети вибрации, като тропане по пода.

Могат ли глухите кучета да бъдат обучени?

Въпреки че някога се е смятало, че глухите кучета не могат да бъдат обучени, много хора, които ги обичат и се грижат за тях, казват, че обучението не е трудно. Единствената разлика при тренирането на глухо куче е, че използвате сигнали с ръце вместо вербални команди. Единственото нужно е да имате ясен сигнал с ръка за всяко действие, което искате кучето да научи.

Как да будим кученце, което не чува?

Глухо куче

Може би се притеснявате да уплашите дребното си пухкаво приятелче. Събуждането им с вкусно лакомство в ръка ще свърже действието с положителни емоции и кученцето ще се радва да Ви види, въпреки че може да се стресне първоначално.

Друг вариант да не уплашите спящо куче, което не чува, е да го събудите чрез вибрации от тропане или подобно действие.

Как да пазим глухото куче?

То трябва да се държи задължително на каишка или в заградено пространство. Полезно е да поставите звънче на каишката му, за да го следите по-ефективно в кучешкия парк. Също, на надписа на нашийника е добре да напишете, че кученцето е глухо, освен да оставите информация за контакт при инцидент.

Глухите кучета могат да имат прекрасен живот, не оставяйте това да ви натъжи. Те могат да правят абсолютно всичко, което и другите – те просто не чуват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати