miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Най-лошите кучешки навици и как да се справим с тях

Най-лошите кучешки навици и как да се справим с тях

Най-лошите кучешки навици и как да се справим с тях
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Проблемите с поведението на кучето често са неразбрани или третирани неправилно от собствениците. Задълбоченото разбиране на най-често срещаните проблемни кучешки навици е първата стъпка към разрешаването и предотвратяването им. Нека да ги разгледаме:

Прекомерно лаене

Причините за лаене на кучето могат да бъдат различни. Научете се да го контролирате като научите кучето на команди за лаене/тихо, за да ги разграничава и да ви разбира. Бъдете търпеливи.

Дъвчене на предмети

Това е естествено за всички кучета и е важно за тях, но понякога може да се превърне в причинител на щети у дома. Причините за дъвчене могат да бъдат: никнене на зъби, отегчение, неизразходена енергия, любопитство (най-вече при кученца). Вземете подходящи играчки за вашия любимец, не го оставяйте при ценни вещи сам, ако излизате го оставете в стая, където няма голяма опасност от разрушения. Ако забележите дъвчене на неподходящи предмети, бързо разсейте кучето с рязък шум и заменете предмета с подходящата кучешка играчка. За да се избегне всичко това, се старайте кучето да изразходва цялата си енергия в игри и тичане.

Копаене в двора

Копаене в двора от кучето

Някои породи кучета са по-склонни към този навик от други, причини могат да бъдат скука, излишна енергия, страх или тревожност, желание да скрият нещо. Опитайте да определите причината за навика – така ще можете да се справите с него. Най-добрият начин да се справите е да обучите кучето на думата Не, за да ви разбира и също да му осигурявате достатъчно тренировки в парка.

Тревожност, когато кучето остане само у дома

Този поведенчески проблем е много познат на някои от нас. Състои се в лай, виене, скимтене, ходене до тоалетна вкъщи (или на неподходящо място), разрушение и други. Признаци на този проблемен навик при кучето могат да се забележат предварително – ако кучето не се отделя от Вас (постоянно стои до вас, следва ви). Това изисква специално обучение и търпение – периодите на самота трябва да започнат от няколко секунди и да се увеличават постепенно.

Гонене на малки животни или движещи се предмети

Това е проява на ловен инстинкт, но може да доведе до безброй инциденти – дръжте кучето на каишка ако не се намирате в заградено пространство, обучавайте на командата Ела.

Агресия

Важно е да знаете, че всяко куче има потенциал да прояви агресия, независимо от породата или историята. Въпреки това, кучета, които са били жертва на насилие или злоупотреба са много по-склонни да проявяват агресивно поведение към хора или други кучета. Околната среда на кучето има голямо влияние върху него. Освен това, то може да наследи някои агресивни черти. Тук е правилно да се потърси ветеринар и опитен треньор на кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати