Хранене на Шар Пей

Хранене на шар пей
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Една много интересна порода е кучето шай пей. Първоначалното им използване е като бойни животни. Въпреки това те са много весели и игриви по характер. Считат ги за много интелигентни, те не лаят без съществена причина.

Отглеждането на шар пей има някои специфики основно около грижите и поддръжката им, но на храненето също трябва да се обърне специално внимание, защото мненията кое е подходящо за кучето са разнопосочни.

При съставянето на храната на шар пей е важно да се обърне внимание на следните особености на породата:

- Шар пей имат по-висока честота на хранителни алергии в сравнение с други кучета. Протеинът, който най-често се явява алерген, е говеждото месо.

- Шар пей не толерират протеините в храната, ако са твърде много. Симптомите на алергия наподобяват тези на треска.

- Нужна е качествена и полезна храна за шар пей, защото тя влияе на развитието не само на телесната структура, но силно на очите, мозъка и костите.

Шар пей изразходват много енергия, както малките, така и възрастните животни и затова се нуждаят от протеини. Едно здраво възрастно куче от породата с тегло 50 килограма има нужда от 1312 калории. Кастрирани, активни и с бърз метаболизъм възрастни се нуждаят от 1457 калории на ден.

Специалистите съветват да се насърчава домашният любимец към по-бавно хранене, за да не се подува стомаха му. Това е най-често срещаният проблем при тази порода.

Възрастните кучета шар пей е добре да се хранят 2 пъти на ден, а малките и подрастващите 3-4 пъти. Трябва да се знае, че шар пей расте много бързо през първите си 4-6 месеца. Преминаването към диета за възрастни се препоръчва след навършване на 6 месеца.

Като количество се дават дози от 1 чаша храна на 6 килограма тегло. Тя е добре да е разделена на 3-4 порции. Повечето собственици предпочитат сухата храна за кучетата шар пей, защото тя е добре балансирана, претеглена като дози и не толкова вкусна, което кара домашният питомец да не преяжда.

Важна препоръка е също да му се дават играчки за дъвчене, за да не се ориентира кучето към мебелите в дома.

Шар пей

Дали да се дават зърнени храни на тази порода е въпрос, предизвикващ спорове сред диетолозите. Без зърното животното получава храносмилателни и кожни проблеми и затова ветеринарен специалист ще реши дали си струва да бъде лишен домашният любимец от ценни съставки.

Останалите продукти са както при всички кучешки породи - месо, но без говеждо или в силно ограничени количества, сварена морска риба, плодове, зеленчуци за кучета, млечни храни, яйца.

Водата трябва винаги да бъде налична, чиста и прясна, което означава да се сменя 2 пъти на ден. Не бива бързо да се прибира храната на кучето, за да не се провокира да яде бързо, което е опасно за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати