miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на басенджи

Съвети при хранене на басенджи

Съвети при хранене на басенджи
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Когато става въпрос за правилното хранене на кучето от каквато и да е порода, най-подходящият съвет е да се разгледа внимателно едно здраво и добре изглеждащо животно. Видът му говори достатъчно красноречиво за най-важните опорни точки в хранителния режим, който ще осигури отлична кондиция на домашния любимец.

Ако погледнем куче басенджи, това е едно тънко, стройно и пъргаво животно. За тази порода знаем, че е една от най-древните, появила се е в Африка, където кучетата са ловували храната си. Интелигентните басенджи е трябвало да бъдат достатъчно комбинативни, бързи и наблюдателни, за да осигурят достатъчно плячка за хранителните си нужди. При това положение те няма как да бъдат с наднормено тегло. Днес много домашни любимци от породата обаче страдат от този проблем.

Знаейки всички здравословни рискове от излишните килограми, стопанинът трябва да се погрижи за балансираната храна на басенджи, както и за достатъчно двигателна активност, с която да изразходва енергията, която генерира.

Кучето от порода басенджи се нуждае от високо протеинова диета заради засилената си активност. Тя се осигурява от месната храна. Нуждата за басенджи се измерва в 75 процента месна храна в менюто, осигуряваща енергийните му нужди. Става въпрос за постно месо, каквито са пилешкото, телешкото, заешкото, пуешкото, агнешкото и техни субпродукти.

Въпросът е дали на тази древна порода може да се дава сурово месо?

Тъй като басенджи се разболява от редица храносмилателни проблеми, най-щадящият избор е месото да се свари.

Варените зеленчуци, както и твърдо сварените яйца и подбрани плодове ще осигурят хранителното разнообразие на басенджи.

Басенджи

Тази порода страда и от редица кучешки заболявания, причинени от неправилна диета. Все повече съвременни изследвания доказват, че много болести при древните кучета са резултат от индустриалните храни, с които са хранени масово домашните любимци, включително басенджи. Кучетата от породата обаче са особено чувствителни към храната с неестествен произход. Затова е добре да се създаде диета с натурални продукти, които да се приготвят в домашни условия за менюто на домашния питомец и да се обогатят с нужните витамини и минерали.

При невъзможност да се изпълни това условие, добре е да се купува само храна от премиум клас и да се дава внимателно, докато се установи най-подходящата марка за хранене на басенджи.

Кучешките лакомства не са най-добрата идея за печелене на доверието или награда за послушанието на басенджи. Целта може да бъде постигната и с други методи, а всяка храна, която може да провокира наднормено тегло, трябва внимателно да се следи. Човешката храна е изцяло непригодна за това куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати