miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на басенджи

Дресура и обучение на басенджи

дресура на басенджи
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
17.00 лв.
Виж ››

Дресурата и обучението на всяко куче се подчиняват на изисквания, наложени от особеностите на характера на животното, както и лични характеристики на индивида.

Какво можем да кажем за обучението на куче от породата басенджи?

Ако тръгнем от твърдението, че басенджи е перфектното домашно куче, става ясно, че обучението, възпитанието и социализацията на това животно не създава особени трудности. То е живо и интелигентно, умее да създава здрава връзка със стопанина и обича да го радва с изпълнението на възложените му задачи.

Социализацията на басенджи трябва да започне с довеждането му в дома, за да свикне с околната среда. Това ще тушира естествените му ловни инстинкти и домашният питомец няма да тича след всяка котка или друго по-малко животно при разходка.

Трябва да се има предвид обаче, че обучението на басенджи не е лесно, макар че е умно и ориентирано към хората. Най-напред жилищните му условия трябва да бъдат най-подходящите за него, за да сработят образователните и възпитателни механизми. Това е нужно, защото говорим за изключително чисто животно, по-близо до котка, отколкото до куче в този аспект.

Освен това басенджи е много чувствително животно и може да прояви инат при обучението, ако стопанинът наруши добрия тон. Добрият екип между човек и животно е единствената гаранция, че обучението ще има успех.

Първата команда, на която трябва да се научи куче от тази порода, е да изпълнява. В противен случай, то ще опита да следва своя нюх и няма да слуша стопанина. Нужна е твърдост и последователност, но в никакъв случай грубост и повишаване на тона, защото обучението няма да сработи. Много такт, нежност и точна мярка са изискванията, които гарантират успех в обучението.

обучение на басенджи

Нужно е да се започне много рано, докато животното е още малко, и не е свикнало да се съсредоточава в своите желания, да се затваря в себе си и да игнорира човека.

Тренировките на басенджи трябва да са основно свързани с тичане, провокиране на ловните инстинкти на животното с криене, намиране и носене на предмети, улавяне на подхвърлени играчки и други.

Креативността на стопанина е важна в изнамирането на нови занимания при обучението, защото това умно и наблюдателно животно лесно се отегчава от еднообразни и скучни действия.

При басенджи похвалите и положителното стимулиране имат по-голям ефект от предлагането на кучешки лакомства. Добре обучението куче е независимо, сигурно в себе си, послушно и изпълнително.

А в тази статия може да видите повече за отглеждането на басенджи вкъщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати