miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на малтийска болонка

Хранене на малтийска болонка

Хранене на малтийска болонка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Малтийската болонка е миниатюрно кученце с мила муцунка и бяла козина. Бялата козина е не само отличителна черта на кучето, но има своето значение при храненето на животното. При неправилен хранителен режим бялата козина потъмнява и добива кафяв оттенък. Естественият бял цвят може да се възвърне, когато хранителният режим на кученцето се настрои правилно с включване на нужните му хранителни вещества.

При тези сведения възниква въпросът каква трябва да бъде хранителната диета на болонката, за да бъде нейната козина винаги бяла и красива?

Полезната храна за болонката се състои от месна храна с високо съдържание на протеин. Такива са нетлъстите меса като пилешкото, телешкото, пуешкото, заешкото и техните субпродукти. Протеин животното може да получи и от рибни ястия, макар че рибата не присъства в ежедневното меню, а се дава 1-2 пъти в седмицата.

Пресните плодове и зеленчуци са добър избор за съставяне на ежедневното меню на малтийската болонка, разнообразени със зърнени храни. Комбинациите от месни продукти не бива да бъдат безразборни, а трябва да бъдат добре премислени и по възможност обсъдени с ветеринарния специалист, който се грижи за здравето на кучето. Необходимо е добавяне на витамини и минерали при естествено хранене.

Ако стопанинът няма възможност и време за приготвяне на меню с пресни продукти, може да се заложи на консервирани фабрично приготвени храни. Нужно е да бъдат от премиум клас, за да съдържат всички необходими вещества за правилното развитие на кученцето. Протеините в готовата храна на малтийската болонка трябва да бъдат от 15 д 21 процента.

Тъй като става въпрос за дребно животно, големината на порциите е хубаво добре да се преценява, защото болонката може да натрупа прекомерно тегло и това да бъде опасно за нейното здраве. Четвърт чаша суха храна на ден ще покрие хранителните нужни на мъничето. Нужни са около 220 калории дневно.

Що се отнася до честота на поднасяне на порциите, нуждите на болонката не се различават от тези на други породи - възрастните кучета се хранят 2 пъти на ден, а малките 3- 4 пъти дневно.

Болонките, като всички други кучета, обичат лакомства, както и да им се дава човешка храна. Лакомствата крият риск от затлъстяване при безразборна употреба, а човешката храна може да бъде давана също като лакомство, но след проучване кои продукти са подходящи за малкия пухкав домашен приятел, за да не му се причиняват стомашни проблеми. Грешките на стопанина в храненето дават ясно отражение върху цвета на козината на неговия питомец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати