miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на къдрав ретривър

Хранене на къдрав ретривър

Хранене на къдрав ретривър
Снимка: Dogtime
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Породата къдрав ретривър не е сред често срещаните у нас, но животновъдите отчитат, че всеки, който си е взел къдравото куче за домашен любимец е доволен. Умното, послушно и не изискващо грижи животно от тази порода не създава проблеми, но е добре негов собственик да не е начинаещ стопанин, защото то има някои особености. Те се отчитат в характера му и затова е добре компетентен човек да се занимава с него.

Ако попадне на опитен човек, къдравият ретривър едва ли ще създаде някакви проблеми с изхранването си. Тези кучета могат да бъдат хранени както с домашно приготвена храна, така и с готови фуражи. Най-често нов собственик, който не е запознат в детайли с това животно избира да следва започнатото от животновъда в началния период от живота на ретривъра.

По-добрият вариант е хранене на къдравия ретривър с домашно приготвена храна, но диетата трябва да бъде съгласувана с ветеринар, който да даде указания за витамините и минералите за кучета, които да бъдат добавени към храната.

Особеност на хранителните предпочитания на къдравото куче е, че е добре да му се дава сурова морска риба, което е очистена от кости. Къдравият ретривър обича да яде месо, но само постното е подходящо, което ще рече, че свинското и овчето е добре да се изключат от храната.

Каймата също не е подходяща, особено за малкото кутре, защото няма да се приеме от стомаха и може да изгние вътре. Месото е добре да се изреже на малки парченца, да се попари с вода и след това да се даде на животното. Говеждото и телешкото, обработени по този начин, са подходяща храна за къдрав ретривър.

Храненето на кучето с естествена храна обаче има като недостатък бавното приготвяне и многото време, което отнема, освен това начинаещите собственици трудно създават балансирана диета.

Къдрав ретривър
Снимка: American Kennel Club

Готовите фуражи са добре балансирани, подходящо обогатени с полезни вещества, но задължително трябва да бъдат от премиум клас. Някои готови храни са направо опасни за здравето, особено на малкото бебе къдрав ретривър.

Грижата за храната на кучето е сериозна инвестиция в пари или време, но тя се изплаща с наличието на това забележително животно за домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати