miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на австралийски териер

Дресура и обучение на австралийски териер

австралийски териер
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Битува мнение, че дребните породи кучета се обучават и дресират по-лесно от големите, защото е по-трудно да се овладее агресията на едро животно. Това е вярно, но всъщност обучението зависи най-вече от интелекта на кучето, определян в голяма степен от неговата порода.

Породата австралийски териер е представена от умни кучета, с висок интелект и желание да се учат. Обучението и социализацията трябва да започнат от ранна възраст, защото този представител на териерите е много смел и независим и по-трудно ще се овладее, ако това се прави с пораснало животно.

Още малкото кутре трябва да разбере, че не може да скача в стопанина или да гони други домашни животни, защото то никога няма да спре да го прави, ако не бъде приучено от малко на това.

Еднообразието в тренировките може да ги превърне в досада и скука, към която трудно ще бъде приобщено австралийското дребосъче. Нужно е тренировката да бъде направена така, че да е забавна и весела като игра.

На малкото игриво същество му харесват предизвикателства като това да търси и донася скрити и заровени предмети, защото това събужда ловните му инстинкти и такива упражнения трябва да присъстват задължително.

Поради независимата природа на австралийския териер е добре той да мисли, че е инициатор на обучението. Позитивизмът е най-доброто отношение към него при обучението. В никакъв случай това куче няма да толерира грубост към себе си.

австралийски териер - дресура и обучение

Както всички териери, австралийският обича да копае и при наличие на къща с градина, посевите нямат шанс, ако кученцето не бъде обучено да копае само на определено място. Добре е това да стане така, че то само да избере мястото, където ще се упражнява в тази дейност и да не се допуска да пробва и непозволени места.

Териерът си е териер, а това значи, че е агресивен към други кучета. Отнася се и до австралийския. Социализацията е нещо, което трябва да започне много рано, а обучението в послушание ще предотврати много неприятни ситуации в бъдеще.

Не е лошо малкият австралийски териер да се обучи да влиза в клетка, ако се предвижда кучето да придружава семейството при пътувания. Това ще му осигури комфортно и лишено от стрес преживяване, което означава и безопасно.

Добре е австралийските териери да бъдат колкото е възможно повече навън, да изразходват енергията си, за да бъдат в кондиция по време на тренировките. Вариант е игри и тренировки да бъдат комбинирани, за да е забавно на кученцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest