miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на скай териер

Важни грижи при отглеждане на скай териер

Важни грижи при отглеждане на скай териер
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Скай териерите са дребни кученца, отличаващи се с оригиналния си външен вид и сложен характер. Родината им е Шотландия, а мястото им в домовете на благородните дами е било запазено във Викторианска Англия. Макар да ги наричат небесни, те нямат връзка с небето, а с остров Скай, откъдето произхождат.

Най-отличителната им черта е твърдата дълго козина, удълженото тяло и късите крачета. Със забележителния външен вид започва и грижата за тях. Как да се поддържа тази стигаща до земята козина?

Това всъщност изобщо не е трудна работа, защото космите не сплитат, те са прекалено твърди и стоят прави и разделени, без да образуват масури. Нужно е да се сресват 2-3 пъти седмично, за да се поддържат в добър вид. По време на линеенето това се прави всекидневно.

Тъй като козината на скай териера е много дълга, космите закриват и очите. Това налага да се помисли за прическа, която да даде възможност на животното да вижда добре, влизането на косми в очите дразни роговицата и може да предизвика сълзене и възпаление. Прекомерното скъсяване на козината отпред обаче не бива да се допуска.

Къпането на кучето е добре да се прави веднъж в месеца със специален шампоан. Подкосъмът е добре изсушен и защитен от течението след водни процедури. За разресване може да се използва спрей.

Грижите за очите и ушите са рутинни, те ще предпазят скай териерът от развитие на инфекции. Ноктите е необходимо за се подрязват редовно, за грижата за устната хигиена кученцето трябва да бъде приучено от малко.

Скай териери

Въпреки че е куче за домашно отглеждане, скай териерът се нуждае от редовни разходки, тъй като е енергично, активно и силно малко същество. То не е подходящо за дворно куче и скай териер трябва да се отглежда в къщата. Стопанинът за тази порода е винаги само един член на семейството и той трябва да се ангажира да прекарва достатъчно време със своя питомец, да го взима със себе си на излети и дори на джогинг и да бъде готов да остане единствен собственик на скай териера до края на живота му, защото тази порода не успява да свикне с втори собственик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати