miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при лабрадорите

Заболявания при лабрадорите

Заболявания при лабрадорите
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Лабрадорът се счита за най-популярната порода в света и всичко се дължи на неговите качества. Това е послушно, интелигентно, привързано куче, лесно за обучение и отнасящо се с голяма любов към децата и останалите домашни животни. То сякаш няма недостатъци. Може би единствената пречка пред пълното щастие на стопанина се явяват болестите на лабрадора.

Както всеки домашен питомец и кучето от порода лабрадор може да се нарани, може да се разболее. От какво страда тази порода най-често, това е въпрос, с който всеки бъдещ стопанин трябва да е запознат, за да реагира своевременно при поява на симптоми. Ето кои са здравните рискове пред лабрадора.

- Дисплазия на ставите и лактите - това е често срещан проблем в по-напреднала възраст при едрите и средните породи, към която спада лабрадорът;

- Подуване на корема - всяка порода е застрашена, но добре подбраната диета премахва тази опасност;

- Перианална фистула - това е хронично заболяване при много породи, засягащо ануса. Това е абсцес, който е болезнен и изисква моментална намеса на специалист;

- Липом -това е доброкачествен мастен тумор, който е често срещан при кучета от всякакви породи. Отстранява се без последици от специалист;

- Катаракта при кучето - това прогресивно очно заболяване засяга доста четириноги в напреднала възраст. При добра профилактика може да се забави процесът;

- Лимфосаркома - това е рак на лимфната система и е най-често срещаният вид онко заболяване при кучетата;

- Кучешки алергии - лабрадорите са сравнително здрави животни, но алергичните реакции се срещат и при тях;

- Епилепсия при кучето - като честота тази болест също е сред доста често наблюдаваните, но както при хората има своето лечение.

Лабрадор

За да се радва лабрадорът на добро здраве, нужно е да му се осигури възможност да тича и да скача, тъй като породата много обича такива занимания. Тези весели четириноги са големи любители на водата и с удоволствие плуват, особено в топлите летни дни. Не бива да се подминава това им увлечение, защото то дава възможност и за поддържане на високо ниво на хигиена, а тя е от ключовите фактори за добро здраве.

Добре е в храната на лабрадора да се включат достатъчно продукти, съдържащи колаген, за да спомогнат за развитието на ставите и сухожилията му.

Лабрадорите понасят по-тежко от хората жегите и затова през горещия сезон разходките и тренировките трябва да стават рано сутрин. Прегряването може да има неочаквано тежки последици за кучето.

С правилните грижи за лабрадора той ще живее добре и дълго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати