miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на шелти

Дресура и обучение на шелти

Дресура и обучение на шелти
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Шетландската овчарка е перфектен домашен любимец, нуждаещ се от сплотено семейство, в което има спокойна и приятна атмосфера на общуване, защото напрегнатите взаимоотношения между хората влияят негативно на психиката на животното, което е нежно и привързано.

Шелти веднага се вписва в позитивна обстановка, но към непознати проявява недоверие, изразявано в силен лай. Навременната социализация на малкото кученце ще му даде нужната ориентация кога да позволи на непознати да влязат в дома и кога трябва да се противопостави на това.

Не е вярно, че тази порода дава шумно знак при всеки опит за влизане на непознат. Образованието на кучето позволява да се създаде навик шелти да не лае до лудост при всяко приближаване на някой човек до семейното жилище. Екземплярите от породата могат да бъдат научени да дават знак за приближаване на външно лице и после да изчакат стопанина да се появи.

Обучението за правилна реакция при различни ситуации не е трудно, защото шелти е високо интелигентно животно, послушно и отдадено на желанието да зарадва стопанина си. Не бива в никой случай да се проявява нетърпение или грубост в процеса, защото кучето реагира болезнено. С позитивно отношение шетландската овчарка ще получи възможност да разкрие способността си бързо да овладява техники с различна сложност.

Кучето е много адаптивно, не проявява стрес при смяна на обстановката и тази последователност в поведението е ключът към бързото обучение на шелти. Те са способни на плодотворно сътрудничество, независимо от нови за тях изисквания при дресурата, стига да бъдат внимателно убеждавани и хвалени при всеки успех.

Обикновено командите се разбират веднага, но трябва да им се осигурява нужния материал. Шелти са плахи животни и началото на тренировките трябва да започне без външни стимули. Те се включват по-нататък в процеса. Подходящи методи за привличане на вниманието са кучешки играчки, лакомствата и привързаността на кучето към стопанина.

Шетландска овчарка - шелти

Ако шелти изостави обучението и започне да се играе, това не бива да се наказва. Достатъчно е да му се покаже, че така няма да получи награда и поощрение.

Важно в дресурата на шелти е да се премахне или поне минимизира вкорененият им навик от времето, когато са били пастирски кучета да хапят по краката всеки, гледайки на него като на част от стадото, което се контролира. Пръскането с вода е един от начините да се създаде негативно усещане при това действие и да се свърже с извършването му, за да се ограничи или изостави като поведение.

При позитивно отношение шелти ще усвои бързо уроците, а те могат да бъдат поверени дори на някой от малките членове на семейството.

Ако и вие мечтаете за такъв другар, вижте тези обяви и цени за шелти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest