miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при шелти

Заболявания при шелти

Заболявания при шелти
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Прелестно малко дългокосместо куче с тясна и удължена муцуна, с клепнали върхове на ушите и дългокосместа опашка - това е шелти, приличащ на умален модел на коли. Кучето е изключителен домашен любимец - предан, интелигентен, добронамерен и обичлив. Към всички тези качества трябва да добавим и с добро здравословно състояние.

Това не е необяснимо - суровият климат в Шотландия е направил малкото шотландско коли издръжливо. Тези животни са с доста силен имунитет и някои екземпляри живеят до 20 години. Много приятна характеристика на шелти е, че те не губят жизненост през годините на растежа си.

Въпреки доброто общо състояние породата страда от някои наследствени заболявания и дефекти на очите. Често срещана е дистихиазата. Това очно заболяване при шелти представлява наличие на единични или множество косъмчета, които растат свободно в краищата на клепачите, които не би трябвало да бъдат с косми. Наличието им обаче предизвиква сълзене, премигване, дразнене на роговицата. При наличие на болестта се налага намеса на специалист.

Прогресивната атрофия на ретината е опасно заболяване, което води до слепота. Обикновено лечението има за цел да се забави процесът.

Те страдат и от изместване на пателата, в резултат на което се получава хипотиреоидизъм.

Кучешката тазобедрена дисплазия е болест, срещана обикновено при големите породи кучета, но поради процесите на кръстосване за получаване на тази порода, болестта се среща и при шетландските овчарки. За откриване на болестта и своевременна реакция профилактиката е от особено значение. Това важи и за други наследствени заболявания при шелти. Те са:

Шелти

- Дерматомиозит - това е кучешко кожно заболяване, при което се наблюдават гнойни кожни лезии, съпроводени от мускулни проблеми. Животното спира да се храни, движи се трудно. Необходимо е незабавно посещение при специалист.

- Глухотата при кучетата е също наследствено заболяване и тук най-съществена е ролята на бъдещия стопанин, който, при закупуване на шелти, трябва да изиска сведения за произхода на кутрето, гарантиращи добра наследствена линия.

- Епилепсия - тази болест е много често срещана при доста породи и не отминава и шелти. Лечението се води от специалист.

- Болест на фон Вилебранд - тази болест представлява наследствено нарушение на кървенето, което става прекомерно и може да доведе до анемия, както е при хората. Профилактиката е от значение, за да се следи за нея при шелти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати