miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да помогнем на куче да отслабне?

Как да помогнем на куче да отслабне?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12603
Как да помогнем на куче да отслабне?
Бутилка за пиене на вода за кучета-37%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
16.50 лв.
Виж ››

Кучетата обичат да похапват. И подобно на хората, могат в един момент да се окажат с наднормено тегло, което да е опасно за живота им. За жалост обаче нашите питомци не могат сами да контролират килограмите си, така че тук е важно собственикът да поеме отговорност, вземайки нещата в свои ръце. Но как да помогнем на кучето да отслабне, когато е толкова трудно да откажеш на тези сладки и молещи за храна очи?

Проблемът с наднорменото тегло при домашните любимци се оказва все по-често срещан. Това е така, защото самите стопани не разхождат достатъчно дълго питомците си или пък ги хранят прекалено често и с големи порции. Нерядко на животните е давана и човешка храна, която допълнително допринася за напълняването на животинчето.

За да разберете дали вашето куче е с наднормено тегло, не е сложно. При такива животни ребрата не се виждат и вместо оформена талия се вижда отпуснат корем. Освен това кучето се движи бавно, задъхва се и изпитва трудност при сядане. Също така е видимо, че животното е много по-пълно от други кучета от същата порода, които срещате навън.

Имайте предвид, че перфектното тегло на кучето варира при различните породи и зависи от размера на любимеца. Решаващи фактори са още полът, възрастта на кучето и това дали е кастрирано. Наприемер бордър колитата обикновено тежат от 19 кг до 24 кг. Бигълът - от 13 кг до 16 кг, чихуахуа - от 2-3 кг, боксерите - около 30 кг, кокер шпаньолите - 15-16 кг. Ако не сте сигурни колко трябва да тежи вашето куче, консултирайте се с ветеринарен лекар.

Как да помогнем на кучето си да отслабне? Започнете да разхождате по-дълго своето куче и прекарвайте повече време навън. Имайте предвид, че на животното ще му е трудно да се движи часове наред без прекъсване, така че правете почивки на всеки 20-30 минути. Ако нямате възможно да разхождате кучето по-често, опитайте се да играете с любимите му играчки у дома.

Да помогнем за отслабването на кучето

Всяко допълнително движение ще е от полза за любимеца ви. За да помогнете на кучето да отслабне, трябва да коригирате порциите му. Това трябва да стане постепенно, а не от раз, защото може животното да се чувства много гладно и нервно в началото. Хранете кучето въз основа на това тегло, което то трябва да има по принцип, а не на теглото, което има сега. Разбира се, съгласувайте всичко с ветеринар. За да влезе кучето ви по-бързо във форма, спрете да го черпите с човешки лакомства.

Може да бъде трудно да кажете не на вашето пале, когато то постоянно моли за храна. И все пак, за негово добро, е важно да сте строги. Можете да научите кучето си да спре да проси храна със следните съвети:

Използвайте кучешки играчки: Когато кучето ви проси храна, възнаградете го с любимата му играчка вместо с лакомство. По този начин то получава нещо хубаво, но без калории.

Преместете кучето си в друга стая, когато ядете: Представете си, че мечтаете за нещо вкусно и миришете на вкусна храна, но не можете да я имате. Така винаги се чувстват кучетата. Затова е по-добре да държите лаещото си другарче някъде другаде, докато ядете, за да не се изкушава и то.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати