miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на тоса ину вкъщи

Отглеждане на тоса ину вкъщи

Отглеждане на тоса ину вкъщи

Притежаването на голямо величествено изглеждащо куче като тоса ину е символ на престиж сред любителите на едри породи. Това без съмнение е забележителна порода бойни кучета, високо ценени заради качествата си и на домашни любимци в родната им Япония. Те са отлично балансирани, спокойни, уверени и на тях може да се разчита напълно, защото са символ на преданост и лоялност в Страната на изгряващото слънце, където разбират от тези качества.

В Япония тоса ину са били отглеждани като кучета-пазачи на богатите домове, извън от основната им роля, за която са създадени, а именно да бъдат бойни кучета за кучешки борби, които са разрешени в Япония.

На Стария континент бойните кучета са забранени за внос и отглеждане в повечето страни. Там, където е разрешено притежаването на това едро и силно животно, съществува забрана то да се използва като бойно куче. Така че тоса ину влиза в роля на пазач и лична охрана на стопанина и дома, в който се отглежда.

Отглеждането на тоса ину в дом обаче е твърде взискателно предвид огромния му размер. Очакването, че кучето тоса ину може да бъде поставено в заградено пространство на двора, не отговоря на истината. Това животно се нуждае от семейна среда, където е в тесен контакт със своя стопанин. Вързано на верига или само в затворено пространство, тоса ину престава да бъде себе си и добива лоши навици, както и деструктивно поведение. Това не е улично куче и никога не може да бъде.

Най-добрият вариант за отглеждане на тоса ину е в частна къща с възможност кучето да прекарва много време в ограден двор. От време на време трябва да излиза сред природата, където да се развлича на воля без каишка. Задължително условие за притежаване на този впечатляващ любимец.

Трудно е да се осигури необходимото движение и пространство, ако кучето живее в апартамент. Като животно с умерена активност, то ще се приспособи по-лесно, ако апартаментът е с голяма площ и има достатъчно пространство и за него.

Разхождането на тоса ину на място, където има повече хора, трябва да става само на каишка и с намордник. Тъй като са представители на бойна порода, те може неочаквано да навредят или да уплашат случайни хора или деца. Поводът е нужно да е дълъг, за да не причинява дискомфорт на животното. Задача на стопанина е да не допусне тоса ину да бъде пуснат от каишката преди да се е уверил, че никой няма да пострада. Нужно е животното постоянно да бъде наблюдавано, докато е свободно.

В много държави е забранено отглеждането на тоса ину в апартамент, а също и в къща, защото за тази порода е нужно постоянно възпитание, обучение на кучето и специални условия за задържане. А малко хора могат да гарантират тези изисквания и грижи за тоса ину.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати