miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на източноевропейска овчарка

Хранене на източноевропейска овчарка

Хранене на източноевропейска овчарка

Първият въпрос, който изниква пред новия собственик на домашен любимец, е с какво ще се храни новия член на семейството. Това, което всеки напълно неориентиран стопанин научава е, че неговият нов четирикрак другар се нуждае от балансирана хранителна диета, подходяща за възрастта, размера и вида на животното.

Какво е нужно за една източноевропейска овчарка по отношение на храната, за да бъде кучето винаги бодро, здраво и в кондиция, за да изпълнява задачите, които му се възлагат по отношение на обучението, възпитанието, социализация и бъдещите работни ангажименти, ако се предвиждат такива?

Качеството на хранене на източноевропейска овчарка зависят от активността, здравословното състояние и възрастта на животното. Тъй като се нуждаят от редовни разходки и физически упражнения овчарките имат нужда от много сили. Готовите храни за кучета с високо съдържание на месо са подходящ избор.

Честотата на хранене на източноевропейската овчарка се съобразява с възрастта.

- Мъниците до 2 месеца се хранят с малки порции до 6 пъти дневно.

- До 4-месечна възраст - по 5 пъти на ден

- До 6 месеца - по 4 пъти дневно

- От 6 до 9 месеца - по 3 пъти на ден

- При 10 месеца храненето е като при възрастни - по 2 пъти на ден

Храни за източноевропейска овчарка

Време на хранене - не бива да се храни животното преди да е изведено навън за тоалетна и преди вечерната разходка. Силите, които изразходва навън повишават апетита и го държат в кондиция.

Ако кучето се храни с естествена храна, приготвена у дома, подходящо е сутрин да се храни с лека храна - зърнени храни, зеленчуци, извара. Месото трябва да се остави за вечерното хранене на овчарката.

Самото сервиране на храната трябва да се прави винаги в друго помещение, не там, където е кучето. Радостта от предстоящото хранене често е причина източноевропейската овчарка да обърне купичката и да пръсне храната навсякъде.

Размерът на порциите зависи най-вече от възрастта на овчарката, но също така от теглото и здравословното състояние. Дали дозата е правилна се проверява лесно - ако кучето изяжда всичко, значи преценката е добра, ако оставя повече храна, значи е прекалено много и се налага корекция.

През лятото източноевропейските овчарки се нуждаят от прясна и питателна храна, защото са повече на открито, а през зимата мазнините е нужно да се коригират. Не бива да се забравя, че тази порода е предразположена към свръх тегло и затова се налагат корекции във връзка с физическата активност.

Прясната и чистата вода трябва да бъде достъпна денонощно.

При хранене с домашно приготвена храна, месото трябва да представлява половината от храната, като от месата са изключени свинско и всички мазни и тлъсти меса. Пресните зеленчуци за кучета, зърнените храни и плодовете за кучета трябва да присъстват в менюто, а всички преработени храни се изключват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати