miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Анемия при кучетата - причини, симптоми и лечение

Анемия при кучетата - причини, симптоми и лечение

Анемия при кучетата - причини, симптоми и лечение

Анемия при кучетата се наблюдава, когато броят на червените кръвни клетки намалява драстично или хемоглобинът е в много ниски нива. Може да съществуват и двете състояния едновременно. Червените кръвни клетки и хемоглобинът имат задача да транспортират кислорода от белите дробове до други части на тялото. При тежки форми на заболяването то е животозастрашаващо за животното, а леките форми могат да се овладеят с помощта на ветеринарния лекар на домашния питомец.

Причини за анемия при кучета

Кучешката анемия е различни видове и всеки има своите симптоми и причини. Ето някои от тях:

- Анемия от кръвозагуба - обикновено причината е нараняване, операция или нарушения при кървенето. Може да се предизвика от вътрешно кървене при язвена болест, паразити, рак и други;

- Хемолитична анемия - предизвиква се от унищожаването или съкращаването на живота на червените кръвни клетки. Може да бъде с автоимунен характер, заради наследствени заболявания, токсини и други;

- Аплатична анемия - получава се поради недостатъчно производство на червени кръвни клетки. Заболявания на костния мозък, тумори, бъбречни проблеми, някои лекарства може да доведат до такъв тип анемия;

- Метхемоглобинемия - причинява се от свръх количества метхемоглобин в кръвта. Резултат е от оксигенирането на желязото поради генетични разстройства или лекарства.

Симптоми на анемия при кучета

Симптомите на това заболяване при кучетата варират от леки до тежки, като в някои случаи те изобщо не се проявяват и болестта се открива при рутинни прегледи. Симптомите на анемия при кучетата, които все пак трябва да се наблюдават при съмнение са следните:

- Бледи венци;

- Бледи уши или очи;

- Безцветна кожа или лигавици;

- Слабост, умора и депресия у домашния питомец;

- Загуба на апетит;

- Черни изпражнения;

- Повръщане на кучето;

- Подуване на лицето;

- Ускорен пулс;

- Ускорено дишане;

- Хипотермия.

Симптоми при кучешка анемия

Лечение и профилактика на анемия при кучета

Лечението на болестта при кучетата се провежда задължително от ветеринарен специалист. Лечението е според вида, тежестта на заболяването и други специфични фактори и не е общовалидно за всеки конкретен случай. Най-общо се прилагат някои процедури.

- Вливане на интравенозни течности;

- Преливане на кръв;

- Преливане на костен мозък;

- Антибиотици при бактериална инфекция;

- Смяна на лекарства, които могат да предизвикат анемия;

- Имуносупресия при автоимунен процес;

- Лекарства за стомашно-чревния тракт;

- Добавки с калиев фосфат.

За да се избегнат тежките състояния е нужна профилактика, включваща спазването на някои правила като: предпазването на кучето от бълхи и кърлежи, предпазване от досег с токсини, въздържане от хранене на кучето с човешка храна, опазване на домашния любимец от сериозни наранявания.

Младите животни се справят с по-леките форми на болестта бързо, но тежките форми, предизвикани от животозастрашаващи заболявания могат да имат фатален изход. Осъзнаването на сериозността на тази болест е гаранция, че лечението ще бъде адекватно и навременно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати