miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при унгарската визла

Заболявания при унгарската визла

Заболявания при унгарската визла

Унгарската визла може да се определи като ловно куче не само по предназначението на породата, но и по душевна нагласа. То е родено да преследва дивеча по следа и е умел ловец не само при пернат дивеч, но и при по-едри животни.

Благият характер на унгарската визла и привързаността към стопанина я правят любима ловна порода.

Според специалистите кучето е подходящо както за домашен питомец, така и за работно куче, тъй като се смята за животно с добро здраве. Средната продължителност на живота му обаче е само 9 години. Причината за ниската средна продължителност на живота му се дължи на ранната смърт на много екземпляри заради локализирани развъдни програми, използващи малък брой кучета за разплод.

Това е довело до редица наследствени заболявания при унгарската визла, най-съществено от които е ракът в различни форми. Визлата страда от рак на мастоцитите, хемангиосеркома, лимфоми и други опасни разновидности.

Други животозастрашаващи заболявания при породата са кучешката епилепсия, мастният аденит, персистираща дъга на дясната аорта, като епилепсията и лимфосаркомата са основни рискови болести при унгарската визла.

Визлата често страда от хипотиреоидизъм, дисплазия на трикуспидалната клапа и прогресивна атрофия на ретината. Често визлите ослепяват напълно.

Тъй като кучето няма защитна дълга космена покривка в по-често срещаната разновидност, визлата е предразположена към кожни алергии. Грижата за кожата на кучето е задължителна, особено, ако е работно куче и придружава собственика по време на лов. Почистването на кучето и загряването му с помощта на малка порция храна след лов в студено време са задължителни, за да се запази домашният любимец от простуди.

Тези визли, които живеят в студени климатични области, се нуждаят от по-специални грижи за защита от студените климатични условия. За визлата не е подходящо да се отглежда на открито, задържането трябва да се осъществява в дома на стопанина.

Унгарски визли

Унгарската визла е склонна да страда и от хранителни алергии. По тази причина храненето трябва да се прави само с кучешки храни от висок клас, ако става въпрос за хранене с фабрични сухи или консервирани храни. Ако се избере хранене на унгарската визла с естествени продукти, приготвени в домашни условия, диетата трябва да се изготви от специалист, за да се избегнат неприятни алергични реакции.

Подходящото отглеждане на унгарската визла ще прибави няколко години живот към средните за тази порода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати