miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при неаполитански мастиф

Заболявания при неаполитански мастиф

неаполитански мастиф заболявания

Неаполитанският мастиф е порода с гигантски размери, много мощно и мускулесто тяло и величествена осанка. Кучетата произхождат от древна порода молоси, кучета-пазачи, използвани в Римската империя. Днес те отново изпълняват главно охранителни функции, защото освен огромния си размер се отличават с преданост и привързаност към стопанина и готовност да му служат.

Отглеждането на подобно голямо куче обаче е наистина трудна задача както поради размера му, така и заради особеностите на грижата и здравословните проблеми, най-вече от генетично естество, характерни за всички древни породи.

Грамадният молос има нужда от непрекъснато движение, за да може да поддържа в добра кондиция тялото си, което страда от размера, а кучето само не си създава възможности да се движи, нужно е стопанинът да организира двигателните му занимания. Ако тази необходимост бъде пренебрегната, опасността от характерните за неаполитански мастиф заболявания става застрашителна.

Едно от най-често срещаните заболявания при неаполитанските мастифи е дисплазията на лакътната или тазобедрената става. Заболяването може да възникне заради неспазване на условията за отглеждане, но може да се прояви и като вроден генетичен дефект. Поради това е нужно да се избира кученце, за което има документи за добър произход.

Сърдечно-съдовата филариоза е най-застрашителна за неаполитанските мастифи, живеещи във влажен климат. Основен носител на болестта са комарите. Честите инфекции и забавяне на двигателната активност на животното са признаци на това заболяване.

Съществуват и болести, от които страдат мастифите, заради структурата на тялото си. Поради сгъната набрана кожа те често страдат от кожни инфекции. Нужно е в топло време стопанинът да бъде особено внимателен, да държи животното на сянка, защото затварянето му в помещение, където е под пряка слънчева светлина е животозастрашаващо. Трябва и да се изтрива кожата на нагънатите места с влажна кърпа.

неаполитански мастиф болести

Атрофията на ретината и ъгълчетата на очите са други характерни заболявания за едрия мастиф. Нужно е кожата около очите редовно да се третира с лосиони.

За да се запази здравето на малкото кученце не бива да се къпе преди да е навършило една година. Голямото животно също се къпе само при необходимост, защото честото къпане отстранява защитния слой срещу ухапвания от насекоми.

Мъникът трябва да се ваксинира на възраст от 2 месеца срещу лептоспироза, хепатит и спа, както и да се проведе реимунизация. Ваксини срещу парвовироза и бяс също са наложителни.

А в тази статия може да видите повече за храненето на неаполитанския мастиф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати