miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при бернски зененхунд

Заболявания при бернски зененхунд

бернски зененхунд

Бернският зененхунд е чудесно смело и умно служебно куче, което служи за охрана, но е и перфектен домашен компаньон на стопаните си и добра бавачка за малките деца в семейството, за чиято сигурност бди.

Това швейцарско планинско куче е от много стара порода, а в такъв случай е известно, че екземплярите се радват на добър здравословен статус и дълг живот.

За съжаление, бернското планинско куче не отговаря на тези представи. То е сред най-кратко живеещите породи, в сравнение с кучетата с подобен на неговия размер на средно голямо животно, както и с всички чистокръвни породи изобщо. Средно то доживява до 7-8 години, докато за подобните на големина кучета като него цифрите са 10-11 години средна продължителност. Най-дълго живялото куче от породата е на 15 години. В следващите редове вижте най-честите заболявания при бернски зененхунд:

Каква е причината за такъв кратък живот?

Ранната смърт на тези достойни четирикраки домашни любимци е основно в раковите заболявания. Бернските планински кучета имат много по-висок процент на фатален рак в сравнение с останалите породи. Почти 27 процента от тях умират в следствие на злокачествено заболяване.

Става въпрос за много видове на фаталната болест. Злокачествената хистиоцитоза, туморът на мастоцитите, лимфосаркомата, фибросаркомата и други са все болести с фатален изход, които дебнат бернския зененхуд. Кучето може също така да бъде повалено от рак на мускулната тъкан, който е много агресивен.

бернски зененхунд заболявания

Наследствените очни заболявания при кучето са следващо слабо звено в здравния статус на тази порода. Необходимостта да се следи постоянно очното им здраве и да се поддържат очите е неотменима.

Бернските планински кучета имат необичайно висока смъртност поради мускулно-скелетни заболявания. Артрит, дисплазия на тазобедрената става при кучето, разкъсване на мускулните връзки съставляват 6 процента от причините за смъртен изход при това куче. Три пъти по-често собственици на животни от тази порода съобщават за проблеми в скелетно- мускулната структура на своите питомци.

Потенциалните собственици на бернско планинско куче трябва да са готови да се справят с голямо куче, което има проблеми с мобилността в ранна възраст. Нужно е да се осигури удобно легло на животното, за да се облекчат болките му в ставите.

Превъртането на стомаха, алергиите към козметични продукти са все проблеми от здравно естество, които трябва да бъдат взимани предвид при отглеждането на това иначе много умно, послушно и чудесно животно. Бъдете внимателни за тези заболявания при бернския зененхунд.

А в тази статия можете да видите и повече за храненето на бернския зененхунд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати