miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Подходящи породи кучета за тийнейджъри

Подходящи породи кучета за тийнейджъри

Подходящи породи кучета за тийнейджъри
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Тийнейджърската възраст е може би най-екстремната от всички в живота на човека. Тогава детето пораства, започва да открива света на възрастните, към който му предстои да се присъедини и се учи на отговорностите, присъщи на възрастта на родителите му.

В този период е добре подрастващият да има домашен любимец. Кучето е много подходящ вариант. То неслучайно е наречено най-добрият приятел на човека, а за тийнейджъра то покрива напълно това определение, тъй като споделя радостите и трудностите на подрастващия, винаги е до него, ободрява го и го зарежда с енергия, никога не го съди и го приема винаги с готовност.

Отглеждането на куче у дома обаче е сериозна задача, която изисква максимална отдаденост, най-вече постоянство, а също и наличие на ресурси като време и подготовка, за да се изпълни успешно. Взимането на куче за тийнейджъра изисква обстойно разглеждане на всички опции, относно задълженията на всеки член от семейството към новото попълнение.

Родителите са тези, които всъщност ще носят основната отговорност за здравето и благополучието на домашния питомец и това задължение трябва да се отчете. Подрастващите са в ролята на активен помощник, със свои задължения към четириногия си приятел.

При избора на порода куче за тийнейджър трябва да се отчетат някои подробности като породата, определяща големината на кучето. Едрите и силни кучета, изискващи твърд подход и авторитет при обучението и разходките, не са подходящи за недостатъчно зрял собственик като детето на възраст под 16 години, макар да са мечтата на повечето тийнове.

Дребни кученца пък, които са подходящи като ръст, може да изискват твърде много грижи и време, с които ученикът с натоварена програма не разполага. Затова изборът на подходяща порода куче за тийнейджър е е важен и трябва добре да се осмисли.

Ето няколко подходящи за тази възраст предложения:

Бостън териер
Снимка: Thorsten Blank Pixabay

Бостънски териер

Това кученце е сравнително малко на големина и напълно приемливо за управление от подрастващ тийн. За неговите 7-12 килограма то е много здраво и добре сложено животно. Има къс косъм и грижата за външността му е лесна, не изисква специални процедури.

В същото време това е весело, енергично и жизнено животно, което е идеален спътник на енергичното подрастващо дете. Кучето е интелигентно, винаги бодро и предава оптимизма си на околните.

Коли

Шотландските овчарки се ползват с голямо доверие и симпатия сред хората. Те са добри, спокойни, умни и предани спътници и другари на човека. В същото време са сравнително едри животни (56-61 сантиметра височина) и ще задоволят желанието на всеки тийнейджър, който иска да има голямо куче. Няма опасност да станат неуправляеми, тъй като имат спокоен и уравновесен характер.

Шетландска овчарка

Шетландската овчарка или шелти, както още се нарича тази порода, е много подходящ вариант за куче за тийнейджъри. То е малко на размер, само 35-37 сантиметра високо, с богат косъм и ефектна външност. Това умно животно много добре си сътрудничи с човека и е подходящо за млад водач, който активно практикува някакъв вид спорт.

Подходящо е за неуверено дете, с ниско самочувствие, защото кучето му ще привлича погледа на всички и ще повдигне и статута на своя собственик.

Голдън Ретривър

Куче за тийнейджър

Ретривърът е достатъчно едро животно, 51-61 сантиметра размер, за да изпълни желанието за голямо куче. В същото време е много лесно за управление и не изисква специални стимули за обучение. Много е енергично и издръжливо и е перфектния спътник при пътуване с велосипед.

Миниатюрен шнауцер

Това малко и компактно куче е перфектен избор. То е подходящо за малки момчета, тъй като е подходящо да покажат своя приятел с размери 30-35 сантиметра. В същото време не е безпомощно кутре, а истинско смело и енергично малко животно.

Физически е издръжливо, за да участва в игрите на детето, но изисква повече грижи за козината и затова малките дами ще бъдат щастливи собственички на кученце, за което да полагат грижи за външността му.

Вижте също подходящи домашни любимци за момче и питомци за момиче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати